Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Психіатр

Сучасна діагностика і лікування в психіатрії

Панічний розлад (епізодична пароксизмальна тривога)

Основною ознакою є повторні напади важкої тривоги (паніки), що не обмежуються визначеною ситуацією або обставинами і тому є непередбачені. Як і при інших тривожних розладах, симптоми у різних хворих варіюють, але загальними є раптово виникаюче серцебиття, болі в грудях, відчуття ядухи, запаморочення і почуття нереальності (деперсоналізація або дереалізація). Характерним є також вторинний страх смерті, утрати самоконтролю або божевілля. Зазвичай атаки тривають лише протягом хвилин, хоча часом можуть бути і довшими. Їхня частота і перебіг – досить варіабельні. У панічній атаці хворі часто відчувають різко наростаючі страх та різні вегетативні симптоми, що нерідко змушує їх звертатися по медичну допомогу. Якщо подібне виникає в специфічній ситуації, наприклад, в автобусі або в юрбі, хворий може згодом почати уникати цієї ситуації. Аналогічно, часті й непередбачені панічні атаки викликають у хворого страх залишатися на самоті або з’являтися в людних місцях без супроводжуючих. Панічна атака часто призводить до постійного страху виникнення іншої атаки (страх страху).

Діагностика

Клінічні діагностичні критерії, згідно з МКХ-10
Епізодична пароксизмальна тривога діагностується на підставі відповідності стану таким критеріям:
A. Повторні панічні напади виникають спонтанно, непередбачено, поза будь-яким зв’язком із специфічними ситуаціями або конкретними об’єктами, фізичною напругою, небезпечними і загрозливими для життя обставинами.
Б. Панічний напад має такі характеристики:
1) це окреслений епізод інтенсивної тривоги або нездужання;
2) починається раптово;
3) досягає максимуму протягом декількох хвилин і триває також не менше декількох хвилин;
4) у структурі синдрому можуть бути встановлені щонайменше 4 симптоми з перерахованих для критерію Б агорафобії (F40.0), із них не менше одного – з підгрупи вегетативних симптомів (1-4);
B. Хворобливий стан не є наслідком соматичного розладу і не відповідає критеріям органічного психічного захворювання (F00-F09), шизофренії (F20.-), афективного (F30.-) або соматоформного розладу (F45). Залежно від інтенсивності, стан кодується як F41.00 (панічний розлад середньої ваги – щонайменше 4 напади протягом місяця) або F41.01 (тяжкий панічний розлад – щонайменше 4 напади на тиждень протягом місяця).
Принципи параклінічної діагностики та лікування
Відповідні до F40.0.

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання