Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Психіатр

Сучасна діагностика і лікування в психіатрії

Розлади адаптації

Це стани суб’єктивного дистресу й емоційного розладу, що зазвичай перешкоджають соціальному функціонуванню і продуктивності й виникають в період адаптації до значної зміни в житті або внаслідок стресової життєвої події (включаючи наявність або можливість серйозної фізичної хвороби). Стресовий чинник може вражати інтегральність мікросоціальних зв’язків хворого (втрата близьких, переживання розлуки), а також – більш широку систему соціальної підтримки і соціальних цінностей (міграція, становище біженця). Більш важливу, ніж при інших розладах у F43.- роль у ризику виникнення і формування проявів адаптаційних розладів підвищено відіграє індивідуальна схильність до них або вразливість. Однак не підлягає сумніву, що стан не виникав би без стресового чинника. Прояви різноманітні й включають депресивний настрій, тривогу, занепокоєння (або їх поєднання); відчуття нездатності справитися з ситуацією, планувати свої дії або продовжувати залишатися в існуючій ситуації. Спостерігається також деякий ступінь зниження продуктивності в щоденних справах. Індивідуум може відчувати схильність до драматичного поводження і спалахів агресивності, але вони зустрічаються рідко. Однак додатково, особливо в підлітків, можуть відзначатися розлади поведінки (наприклад, агресивна або дисоціальна поведінка).

Діагностика

Клінічні діагностичні критерії, згідно з МКХ-10
Розлади адаптації діагностуються при відповідності стану таким критеріям:
А. Спостерігався ідентифікований психосоціальний стрес, що не досягав надзвичайного або катастрофального розмаху, після перенесення якого хворобливі симптоми з’явилися протягом місяця.
Б. Окремі симптоми цих розладів (за винятком маячних і галюцинаторних), відповідають критеріям афективних (F30-F39), невротичних, стресових і соматоформних (F40-F48) розладів і порушень поведінки та емоцій дитячого та підліткового віку (F90-F98). Симптоми можуть варіювати за структурою і питомою вагою. Розлади адаптації, залежно від домінуючих у клінічній картині проявів, диференціюються в такий спосіб:
F43.20 Короткочасна депресивна реакція – транзиторний стан легкої депресії, що триває не більше місяця.
F43.21 Пролонгована депресивна реакція – легкий депресивний стан як реакція на затяжну стресову ситуацію, що триває не більше двох років.
F42.22 Змішана тривожна і депресивна реакція – спостерігається як тривожна, так і депресивна симптоматика, які за інтенсивністю не перевищують змішаний тривожний і депресивний розлад (F41.2) або інші змішані тривожні розлади (F41.3).
F43.23 3 переважанням порушення інших емоцій – симптоматика має різноманітну структуру афекту, спостерігаються тривога, депресія, занепокоєння, напруженість і гнів. Симптоми тривоги і депресії можуть відповідати критеріям змішаного тривожного і депресивного розладу (F41.2) або інших змішаних тривожних розладів (F41.3), але їхня виразність недостатня для діагностики більш специфічних тривожних або депресивних розладів. Ця категорія повинна використовуватися і для реакцій дитячого віку, де додатково присутні такі ознаки регресивного поводження, як енурез або смоктання пальця.
F43.24 3 переважанням порушення поведінки – розлад торкається переважно соціального поводження, наприклад, агресивні або дисоціальні його форми в структурі реакції горя у підлітковому віці.
F43.25 Змішаний розлад емоцій і поведінки – визначальними є як емоційні прояви, так і порушення соціального поводження.
F43.28 Інші специфічні переважаючі симптоми.
В. Симптоми не перевищують за тривалістю 6 місяців з моменту припинення дії стресу або його наслідків, за винятком затяжних депресивних реакцій (F43.21).

Лікування

Умови лікування
У випадку тяжкої реакції на стрес, можлива госпіталізація (тривалість лікування в стаціонарі – 30 днів). В інших випадках - амбулаторне лікування.
Принципи лікування
Психотерапія:
- релаксаційні методи;
- когнітивно-біхевіоральна;
- сімейна і групова психотерапія.
Фармакотерапія:
- короткостроково – бензодіазепінові транквілізатори (симптоматична корекція розладів – див. табл. 4);
- антидепресанти із седативною дією – флувоксамін (феварин) (див. табл. 3);
- антидепресанти збалансованої дії – тіанептин, сертралін (золофт,серліфт), мілнаципран (іксел), міртазапрін (міртазапін Гексал, ремерон) та інші (див. табл. 3);
- високоактивні трицикличні (кломірамин, іміпрамін, амітриптилін) і тетрациклічні (мапротилін) антидепресанти – при тенденції до затяжного плину і поглиблення депресивних компонентів реакції на стрес (див. табл. 3);
- карбамазепини (нормотиміки) – фінлепсин, тимоніл (див. табл. 7);
- нейролептики – тіоридазин (ридазин, сонапакс), оланзапін (зіпрекса), рисперидон (рисперон, риссет), амісульприд (соліан), кветіапін (сероквель), хлорпротиксен (див. табл. 1, 2).

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання