Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Психіатр

Сучасна діагностика і лікування в психіатрії

Розлади статевої ідентифікації, неуточнені

МКХ-10: F64.9

Ця рубрика передбачає кодування розладів статевої ролевої поведінки, які характеризуються транзиторним прагненням особи імітувати звички, притаманні протилежній статі. Рубрика використовується у випадках, коли розлад не відповідає діагностичним критеріям F64.1 та F64.2.

Діагностика

Психологічні діагностичні критерії
Рекомендовано використовувати тест Маховера, sex-тест у підлітків та малюнки «Блеккі» у дітей. Тематичний аперцептивний тест (ТАТ), опитувальник Лірі (у підлітків), тест «Малюнок родини» та тест дитячої аперцепції (у дітей) застосовуються для дослідження індивідуальних, родинних та соціальних дезадаптуючих факторів. Використання патохарактерологічного діагностичного опитувальника (ПДО) необхідно для викриття акцентуацій характеру підлітків. Крім цього, застосування тесту Станфорд-Біне (у дітей) та тесту Векслера (у дорослих) є необхідним для диференційної діагностики з органічними розладами (F00.-).

Інші параклінічні методи дослідження
Для диференційної діагностики з органічними розладами (F00.-) рекомендовано проведення електрофізіологічних досліджень (ЕЕГ, РЕГ, ЕХО-ЕГ) та комп’ютерної томографії головного мозку.

Лікування

Загальні принципи лікування
Рекомендовано комплексне застосування методів психотерапії, медикаментозної терапії та заходів соціально-реабілітаційного характеру. Лікування доцільно проводити в амбулаторних умовах.
1. Тривала (6-12 місяців) сімейна психотерапія з курсами (1 місяць) групової, поведінкової та ігрової (у дитячому віці) терапії. Психотерапія спрямована на нормалізацію родинних стосунків, формування нових установок та форм поведінки.
2. Антидепресанти: сертралін (золофт, серліфт), кломіпрамін (анафраніл), флуоксетин (прозак) та інші (див. табл. 3).
3. Ноотропи: пантогам, ноофен, пірацетам та інші (див. табл. 5).

Умови лікування
Амбулаторне, напівстаціонарне.

Термін лікування
Протягом кількох років до досягнення пубертатного (постпубертатного) періоду.

Очікувані результати лікування
У більшості випадків розлади статевої ідентифікації з часом зникають. Але у 1/3 підлітків у майбутньому виникає гомосексуальна орієнтація чи транссексуалізм, що частіше спостерігається у хлопців. Крім того, у пубертатному віці можливе виникнення розладу статевого дозрівання та шкільної дезадаптації.

Ускладнення лікування, їх профілактика та лікування:
а) алергічна реакція на прийом препаратів – відміна препаратів, призначення антигістамінної терапії (див. табл. 13);
б) при прийомі трициклічних антидепресантів: сухість у роті, розширення зіниць, порушення акомодації, серцевого ритму, затримка сечовипускання, сонливість, запаморочення, тремор рук, парестезії, алергічні реакції – зниження дози препарату або його відміна.

Профілактика

Необхідна комплексна медична, психологічна, педагогічна корекція поведінки, нормалізація родинних взаємовідносин та проведення медико-гігієнічних заходів.

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання