Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Дитячий пульмонолог

Довідник з дитячої пульмонології

Ателектаз легень

Ателектаз легень у новонароджених – це нерозправлення або неповне розправлення легенів після другої доби життя дитини.

Етіологія і патогенез

У здорових доношених новонароджених легені розправляються після перших вдихів, а у недоношених новонароджених цей процес може затягнутися до 2-7 діб.
Розрізняють первинні та вторинні ателектази.

Первинні розсіяні ателектази (фізіологічні), виникають у незрілих та недоношених дітей і обумовлені сповільненим розправленням легень, незрілістю сурфактанту і слабким розгалудженням судинної сітки. Розсіяні первинні ателектази не супроводжуються дихальною недостатністю.
Вторині ателектази виникають при спаданні легень після їх первинного розправлення.

Вторинні ателактази бувають:
- субсегментарні;
- сегментарні;
- дольові;
- тотальні.

Найчастіше виникають після аспірації чужорідних мас (навколоплідних вод, меконію, молока, вмісту шлунка); виникають при пневмонії, трахеїті, ендобронхіті у зв’язку з обтурацією повітроносних шляхів мокротинням; при інтубації трахеї та після видалення інтубаційної трубки. За наявності патологічних утворень у грудній клітці, таких як діафрагмальна грижа, кардіомегалія, вроджені вади серця, пухлини.

Клініка

Клініка залежить від розмірів ателектазу, а також від ступеня зрілості та доношенності дітей. Провідним є синдром дихальної недостатності.
Розсіяні (фізіологічні) ателактази у недоношених дітей протікають із мінімальними клінічними проявами, характеризуються ослабленням дихання, крепітацією на глибині вдоху, періоральним ціанозом.
Стан, при якому розсіяні ателектази супроводжуються дихальною недостатністю, називаєтся синдромом дисемінованих ателектазів й спостерігається у дуже незрілих новонароджених.
При синдромі дисемінованих ателектазів спостерігається дихальна недостатність середньої тяжкості, рідше – тяжка. Характерні ціаноз, «мозаїчність» при перкусії грудної клітки, крепітація та дрібнопухирчасті хрипи, розширення меж відносної серцевої тупості; відсутня асиметрія грудної клітки, перкуторної та аускультативної картини. При тяжкій дихальній недостатності у дуже незрілих дітей спостерігається апное і швидке погіршення стану з несприятливим закінченням.
При обширних ателектазах у результаті аспірації дихальна недостатність виражена значно, виявляються асиметрія грудної клітки, вкорочення перкуторного звуку над ателектазом, ослаблення дихання у цій області, крепітація, зміщення серцевої тупості у бік ателектазу, тахікардія, ціаноз.

Діагностика

На рентгенограмі органів грудної клітки розсіяні або фізіологічні ателектази створюють картину «мозаїчної» легені: ділянки апневматозу чергуються з ділянками з нормальною або навіть підвищеною пневматизацією.
Великі ателектази рентгенологічно визначаються у вигляді трикутних або неправильної форми тіней, на тлі яких не видно легеневого малюнка. Органи середостіння зсунуті у бік ураження.

Лікування

При ателектазах внаслідок аспірації або обтурації (наприклад, гнійним мокротинням) необхідна інтубація і санація трахеобронхіального дерева у дренажних положеннях з вібраційним масажем. При масивних ателектазах переходять до ШВЛ. Проводять корекцію метаболічних порушень.
При загрозі розвитку пневмонії показана антибактеріальна терапія.

Прогноз

Залежить від розмірів ателектазу, строків розправлення легень, гестаційного віку новонародженого.

Клинический опыт

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання