Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Стоматолог

Практична пародонтологія

Морфологічні методи

Біопсію проводять у разі утрудненої диференціальної діагностики захворювань пародонта (на тлі захворювань крові, злоякісного переродження тощо). Проводять гістологічне дослідження висічених ділянок уражених тканин. Під провідниковою або інфільтраційною анестезією ножицями, скальпелем або спеціальним інструментом (мал. 91) висікають шматочок ураженої тканини. Матеріал для дослідження необхідно брати з ділянки на межі між здоровою та патологічною тканинами. Шматочок тканини, розміром 3-5 мм, беруть із підслизовою основою і прилеглими тканинами, рану зашивають. Біопсійний матеріал поміщують у пробірку з фіксувальним розчином і направляють до патологогістологічної лабораторії. У супровідному направленні коротко вказують дані об’єктивного обстеження та вірогідний діагноз захворювання.

Морфологічні зміни за наявності захворювань пародонта різноманітні і виявляються в усіх тканинах пародонта. Як правило, спостерігають дистрофічно-запальні та запальні процеси. У разі гінгівіту відбуваються запальні зміни, генералізованого пародонтиту – дистрофічно-запальні, а пародонтозу – дистрофічні. Серед запальних процесів переважають гіперемія, набряк, лейкоцитарна або дрібноклітинна лімфоїдна інфільтрація; накопичення сполучнотканинних клітин, які розмножуються, здебільшого лімфоцитів, фібробластів, плазмоцитів. Відзначають формування зрілої сполучної тканини, макрофагальну або остеокластичну резорбцію коміркової кістки.

Дистрофічні зміни епітелію проявляються в порушенні зроговіння, вакуольної та балонної дистрофії клітин. У сполучній тканині строми і судинах спостерігають мукоїдне набухання, фібриноїдні зміни, фрагментацію та зернистий розпад волокон, гіаліноз та склероз, у кістковій тканині – остеопороз та остеосклероз.

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання