Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Стоматолог

Практична пародонтологія

Пародонтальні прояви у разі вроджених захворювань

Найчастіше ураження пародонта діагностують під час хвороби Дауна, акаталазії, десмодонтозі.

Хвороба Дауна (J.L.H. Down, 1866) – хромосомне захворювання, одна з форм олігофренії, при якій розумова відсталість супроводжується специфічним виглядом хворого. В основі захворювання лежить аномалія хромосомного набору – клітини хворого містять по 47 хромосом, так звана «трисомія за 21-ю хромосомою».
Клінічна картина даного синдрому складається із поєднання розумової відсталості та сукупності цілої низки ознак: характерна форма черепа і обличчя – «монголоїдизм», специфічні зміни кистей рук і стоп, зміни в нервовий системі тощо.

У порожнині рота виявляють збільшений складчастий язик (мал. 231, В) і мікродонтію. Унаслідок постійно відкритого рота слизова оболонка пересихає, на ній можуть утворюватися тріщини. Ураження пародонта спостерігається у більш ніж 90% хворих і виражаються розвитком гінгівітів та генералізованого пародонтиту. Дистрофічно-запальний процес відносно швидко прогресує, внаслідок чого утворюються глибокі кісткові пародонтальні кишені (мал. 231, А, Б). Однак резорбція коміркової кістки до повної втрати зубів може продовжуватися досить довго.

Рентгенологічна картина відповідає характерним проявам генералізованого пародонтиту.
Лікування дистрофічно-запальних уражень тканин пародонта (гінгівітів, генералізованого пародонтиту) проводять за традиційними схемами комплексного лікування і при відповідному диспансерному нагляді за хворими воно дає хороший ефект і тривалу стабілізацію процесу в пародонті.

Акаталазія – спадкова аномалія обміну, пов’язана з відсутністю ферменту каталази у крові і тканинах. Уперше описана S. Takahara у 1948 р. як захворювання, що передається за аутосомно-рецесивним типом.

Каталаза бере участь у ферментативних процесах руйнування водню пероксиду та інших пероксидних сполук, які утворюються внаслідок тканинного метаболізму. Ураховуючи роль пероксидних сполук у патогенезі захворювань пародонта, зрозуміла відчутна тяжкість уражень пародонта в разі акаталазії. Відсутність змін показників каталази у крові пояснюють тим, що функція каталази компенсується іншими ферментами, наприклад, глутатіонредуктазою.

Ураження пародонта виникають уже в ранньому дитячому віці і швидко прогресують. Основна клінічна симптоматика виражається в розвитку катарального гінгівіту, який завершується виразково-некротичним або гангренозним процесом. Унаслідок ураження та резорбції кісткової тканини коміркового відростка щелеп виникають глибокі кісткові кишені. Швидко зростає патологічна рухомість зубів і вони поступово випадають. Ураження має генералізований характер. Випадіння зубів не припиняє патологічний процес і надалі можливий розвиток некрозу кістки щелеп та слизової оболонки порожнини рота.

Прогноз акаталазії сприятливий, після досягнення хворим статевої зрілості патологічний процес поступово припиняється.
Лікування дистрофічно-запального процесу в пародонті симптоматичне, проте до хірургічних методів потрібно ставитися обережно, оскільки існує ризик виникнення некротичних ускладнень. Патогенетичної терапії акаталазії немає.

Синдром Елерса-Данлоса (Ehlers-Danlos). Передається генетично як автономно-рецесивна, автономно-домінантна або зчеплена з Х-хромосомою рецесивна ознака. Захворювання спричиняють вади у структурі, синтезі або секреції одного з видів проколагену. Являє собою групу з восьми пов’язаних між собою вроджених станів, які призводять до гіперрухомості суглобів, надмірного розтягування та крихкості тканин організму, а також і слизової оболонки рота. Це призводить до появи синців навіть у разі незначної травми. У порожнині рота відзначають прояви генералізованого ураження тканин пародонта (мал. 232 ), крововиливи, помітну тривалість загоєння ран.

Лікування проводять комплексно, як і лікування генералізованого пародонтиту.

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання