Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Стоматолог

Практична пародонтологія

Масові соціально-профілактичні заходи

Захворювання пародонта, а також фактори, які створюють тло для підвищеного ризику захворювання, можуть формуватися ще в пренатальний період, коли закладаються основи для формування функціонально повноцінних тканин пародонта. Вади розвитку зубо-щелепної системи можуть виникати в разі різних порушень нормального розвитку вагітності (гестоз, захворювання матері тощо). Тому своєчасно проведені спеціальні заходи можуть запобігти розвитку багатьох уражень порожнини рота. На цьому етапі основні форми профілактичної роботи полягають в активній санаційній і санітарно-просвітницькій роботі стоматологів у жіночих консультаціях, а також піклуванні про охорону здоров’я вагітних, раціональне їх харчування.

Неспецифічні заходи первинної профілактики, у тому числі й захворювань пародонта, мають на меті оздоровлення населення на органному та організменному рівні. Починати їх потрібно з антенатального періоду життя дитини, здійснюючи диспансеризацію вагітних у жіночих консультаціях. Потрібно захистити майбутню матір від інфекційних захворювань, перевтомлення, надмірного напруження, нервових розладів, травм, гестозів вагітності, провести санацію, рекомендувати повноцінне харчування, заходи з особистої гігієни порожнини рота. У період вагітності закладається фундамент здоров’я майбутньої дитини. У цьому полягає суть антенатальної профілактики.

Вагітна в процесі диспансеризації повинна пройти три курси профілактики у стоматолога: з початку виявлення вагітності, у другій її половині та перед направленням до пологового будинку. Кожний курс включає в себе санацію порожнини рота, навчання правил раціональної гігієни порожнини рота, індивідуальні гігієнічні рекомендації, санітарно-просвітницькі співбесіди.
Санітарно-просвітницьку роботу проводять на базі «Школи матерів» при жіночих консультаціях. До програми занять включають відомості про зуби і пародонт та їх значення для організму, особливості розвитку захворювань у вагітних, правила догляду за зубами та порожниною рота під час вагітності, вплив вагітності на зубо-щелепний апарат матері; вплив здоров’я матері, здорового способу життя, раціонального харчування на формування зубів у дитини тощо.
Здоров’я плоду, який розвивається, багато в чому визначає стан здоров’я матері. Виявлення і лікування наявних або тих, що лише розвиваються, захворювань в матері, є основним завданням системи охорони здоров’я на даному етапі. Численними дослідженнями було встановлено, що існує тісний взаємозв’язок захворювань пародонта із хворобами травного каналу, атеросклерозом, цукровим діабетом тощо. А тому своєчасна діагностика і раннє лікування захворювань внутрішніх органів створює необхідні передумови для формування здорових, стійких до різних захворювань тканин пародонта. Найбільш дієвим методом їх запобігання, раннього виявлення та лікування є диспансеризація. Для побудови повноцінних тканин плоду організм матері потребує оптимального надходження цілого комплексу різноманітних речовин. Це можливо лише за організації раціонального харчування, оскільки всі потрібні речовини (білки, мінеральні солі тощо) для побудови свого тіла плід забирає у материнського організму, іноді навіть на шкоду матері.
Харчування вагітної повинно бути не стільки багатим, скільки повноцінним і збалансованим за вмістом білків, вуглеводів, жирів, мінеральних речовин тощо. Порівняно з оптимальним раціоном здорової жінки, кількість білків і мінеральних солей у дієті вагітних повинна бути підвищена, а жирів – зменшена. Енергетична цінність їжі не повинна перевищувати 8368-11 350 кДж (2000-2500 ккал). Рекомендують підвищене споживання продуктів, які містять мінеральні солі, вітаміни та мікроелементи. Під час усього періоду вагітності суворо забороняють уживати каву, міцний чай, алкогольні напої та палити.

Дуже важливим для підтримання здоров’я вагітної є раціональний режим праці та відпочинку. Вагітним протипоказані важка фізична праця, робота в нічну зміну та робота, пов’язана із сильною вібрацією тіла. Бажано не перевтомлюватися, щоб не спричинити порушень сну і виснаження центральної нервової системи. Тривалість нічного сну повинна бути не менше ніж 8-9 год. Однак це не означає, що вагітним протипоказана фізична активність. Навпаки, їм необхідний активний фізичний режим: спеціальні фізичні вправи, прогулянки на свіжому повітрі, помірні заняття фізкультурою.
Важливе значення в підтриманні здоров’я вагітної має стан порожнини рота. Хворі зуби можуть бути вогнищем хроніосепсису, таку саму дію мають запальні захворювання ясен, хвороби пародонта і слизової оболонки порожнини рота. Порожнина рота вагітної більш схильна до виникнення захворювань, тому їх раннє виявлення та лікування відіграє велику роль в оздоровленні організму. Це важливо також і тому, що захворювання порожнини рота можуть спровокувати розвиток гестозів, які, в свою чергу, спричиняють порушення розвитку і мінералізації щелепних кісток і зубів плоду. Раннє виявлення і своєчасне лікування захворювань внутрішніх органів і систем матері є запорукою народження здорової дитини.

Після пологів основним є грудне вигодовування новонароджених, профілактика інфекційних та інших захворювань. Загартовування, фізкультура, профілактика соматичних та інших захворювань, раціональне харчування є важливими факторами підвищення резистентності дитини.

Грудне вигодовування відіграє провідну роль у розвитку дитини. Окрім того, що материнське молоко містить найбільш оптимальні харчові речовини, які необхідні для росту і розвитку дитини, грудне вигодовування сприятливо впливає на розвиток щелеп дитини, забезпечує правильну і повноцінну функцію смоктання. Сприяє активному розвитку м’язів щелепно-лицевої ділянки, формуванню повноцінних тканин пародонта. Таким чином, для формування і розвитку усіх тканин пародонта (кістка коміркового відростка, зуба, пародонта) важливим є повноцінне харчування дитини першого року життя, що забезпечується лише природним грудним вигодовуванням.

У подальшому велике значення має збалансоване харчування дитини, яке забезпечує підростаючий організм необхідними харчовими речовинами. Під час прорізування зубів суттєвим є перехід до їжі, яка потребує активного жування. Функція жування закріплюється, якщо до раціону дитини щоденно включають тверду їжу. Таке харчування забезпечує ріст та повноцінне формування зубів і пародонта. Якщо постійно дотримуватися правильного раціону харчування, то активне функціональне навантаження, яке виникає під час жування, сприяє оптимальному кровопостачанню тканин пародонта, підвищенню в них рівня процесів обміну, що насамкінець підвищує резистентність пародонту до дії ушкоджуючих факторів.

Перенесені й наявні загальні захворювання відчутно послаблюють організм дитини і створюють передумови для розвитку різних уражень у порожнині рота. Також має значення тривалість і тяжкість загального захворювання, його вплив на кісткові структури щелеп. Це пояснюють тим, що в цей період відбувається формування і мінералізація зубів, формування комплексу тканин пародонта, щелепних кісток. Окрім того, на дані процеси можуть несприятливо впливати і деякі медикаментозні препарати.

У комплексі профілактичних заходів велику роль відводять санації порожнини рота. При цьому поняття «санація» не повинно обмежуватися лише лікуванням карієсу та його ускладнень, а повинно включати в себе видалення зруйнованих зубів та їх коренів, зубних відкладень, комплексне лікування наявних захворювань пародонта, відхилень у положенні окремих зубів і прикусу тощо. Під час санації порожнини рота усувають численні вогнища хроніосепсису, що унеможливлює розвиток багатьох уражень внутрішніх органів. Правильне проведення санації здебільшого залежить від комплексу організаційних заходів, тому його і включають у масові соціально-профілактичні заходи.

Означений комплекс масових соціально-профілактичних заходів не втрачає своєї вартості й під час профілактики захворювань пародонта серед дорослого населення, особливо в осіб молодого віку: від 19 до 35 років. Саме в цей період молода особа вже самостійно контролює власне здоров’я і, як правило, практично зникає з поля зору стоматологів. Тому важливим завданням стоматологічної служби є залучення населення до диспансеризації, організація системи профілактичних заходів щодо захворювань пародонта шляхом проведення профілактичних оглядів в організованих колективах, використання можливостей формування контингенту індивідуального та колективного страхування, паспортизація стоматологічного здоров’я дорослого населення тощо.

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання