Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Стоматолог

Практична пародонтологія

Особливості гігієни порожнини рота в дітей

Тимчасові (молочні) і постійні зуби в дітей прорізуються із незакінченою мінералізацією. Завершується мінералізація («дозрівання емалі») протягом наступних кількох років за рахунок надходження в емаль із слини іонів кальцію, фосфору, фтору тощо. При цьому велику роль відіграє вільний доступ слини до всіх поверхонь зубів. Якщо зубний наліт постійно перешкоджає контакту слини з емаллю зуба, то це призводить до формування в ній ділянок з незавершеною (зниженою) мінералізацією, де згодом може виникнути каріозний процес.
Відомо, що зони підвищеної розчинності емалі знаходяться в ділянках, які найменш доступні для дії слини: пришийкові ділянки, центральні та прикореневі точки контактних поверхонь. Ці зони здебільшого вражаються карієсом і спричиняють запалення прилеглих до них ясен.

Доведено, що надлишкове вживання легкозасвоюваних вуглеводів призводить до накопичення зубних відкладень, які мають важливе значення в патогенезі карієсу та захворювань пародонта. Про це слід пам’ятати стоматологу при складанні (разом із педіатром) раціонального раціону харчування дитини. Солодощі дитина повинна отримувати в незначній кількості, відповідно до її віку. Після їх споживання потрібно прополоскати рот водою або відповідним розчином для полоскання. До 2-х років дітям властиве природне самоочищення зубів за рахунок значної салівації. Потім процеси самоочищення знижуються внаслідок підвищення в’язкості слини і завершення формування тимчасового прикусу. Щільні контакти між зубами зумовлюють необхідність штучного очищення зубів за допомогою зубної щітки і пасти.

Уже в дошкільний період після прорізування зубів слід навчати дітей навичкам раціонального догляду за зубами і порожниною рота. Особливо це важливо в період змінного прикусу, коли створюються сприятливі умови для посиленого утворення нальоту, зубного каменю. Тому навчання дітей догляду за зубами та порожниною рота є важливою і суттєвою ланкою в профілактиці захворювань пародонта, оскільки саме з утворенням зубного нальоту пов’язують високу частоту гінгівітів у дітей цього віку.
З 1,5 року-2 років дитину слід навчати полоскати порожнину рота водою після споживання їжі, з 2-2,5 років – чистити зуби зубною щіткою. Спочатку дитині потрібно показати, як тримати зубну щітку, які рухи необхідно нею проводити. Потім, тримаючи дитину за руку, виконати ці рухи і навчити дитину чистити зуби.

Після закріплення в дитини навичок щоденного чищення зубів (уранці, після сніданку і перед сном) та засвоєння методики чищення (напрямок рухів, послідовність очищення окремих поверхонь і груп зубів тощо), можна дозволити їй використовувати зубну пасту або порошок. Допомогти у виборі цих гігієнічних засобів повинен лікар-стоматолог. Необхідно пам’ятати, що при невмілому використанні зубний порошок може потрапити в дихальні шляхи, тому дітям молодшого віку краще рекомендувати дитячі зубні пасти.
Дитина віком понад 4-5 років повинна чистити зуби не менше 2-3 хв, виконуючи при цьому 200-300 рухів. У разі схильності до утворення нальоту, за підтриманням стану порожнини рота на належному гігієнічному рівні повинні стежити батьки. Їх потрібно навчити видаляти зубний наліт, протираючи зуби після споживання їжі ватними тампонами або турундами, зволоженими розчином соди.

Стоматолог повинен контролювати ступінь очищення зубів. Під час подальших оглядів дитини він визначає індекс гігієни порожнини рота (за Федоровим-Володкіною тощо) і рекомендує батькам самостійно проводити подібне (найпростіше) визначення стану гігієни порожнини рота для контролю чищення зубів. Для цього слід навчити батьків прийомам забарвлення зубного нальоту різними барвниками (йодумісними розчинами або спеціальними барвниками, таблетками тощо) до та після чищення зубів. Свідченням ефективного чищення зубів є відсутність забарвлення на зубах після чищення зубів. Подібний контроль гігієни порожнини рота рекомендують проводити 1-2 рази на місяць.
Важливу увагу слід приділяти дітям, починаючи із 7-9 років, тобто в період змінного прикусу, коли умови гігієни порожнини рота дещо погіршуються. За наявності зубо-щелепних аномалій (зубів, прикусу), карієсу, запальних захворювань пародонта потрібно індивідуально навчати гігієні порожнини рота, враховуючи особливості наявної в порожнині рота клінічної ситуації, яка зумовлює надлишкове утворення зубного нальоту. Стоматолог повинен показати дитині та її батькам забарвлений спеціальними барвниками наліт на зубах і навчити очищати його, приділяючи першочергову увагу важкодоступним ділянкам зубних рядів і зубів.

Діти, яким проводять ортодонтичне лікування, потребують дещо ретельнішого проведення гігієнічних заходів. Їх навчають правилам догляду за ортодонтичними апаратами (незнімними, знімними). Після користування знімні апарати щоденно очищують: промивають струменем води з-під крана, 1-2 рази на день очищують зубною щіткою з милом та зубною пастою. Незнімні апарати ретельно очищують після кожного споживання їжі за допомогою спеціальних щіток. Особливої уваги потребують незнімні ортодонтичні апарати з використанням брекетів, оскільки в разі погіршення гігієни порожнини рота під ними дуже легко розвивається карієс і запальні захворювання пародонта. Їх очищують спеціальними щіточками, зубними нитками тощо. При застосуванні незнімних ортодонтичних апаратів доцільно використовувати зубні еліксири дезодоруючої, антибактеріальної та протизапальної дії. Під час ортодонтичного лікування рекомендують чергувати чищення зубів лікувально-профілактичними зубними пастами та пастами з протикаріозними та протизапальними властивостями.
Професійне чищення зубів проводить лікар-стоматолог або його помічник – зубний гігієніст. Він повинен регулярно видаляти зубні бляшки, над- та під’ясенні зубні відкладення (бляшки, зубний камінь) 1-2 рази на рік, залежно від інтенсивності утворення зубних відкладень та стану порожнини рота. Професійна гігієна порожнини рота повинна обов’язково передувати кожному сеансу стоматологічних маніпуляцій.

Навчання гігієні порожнини рота. Стан гігієни порожнини рота в населення тісно пов’язаний з гігієнічним вихованням, у першу чергу, навчанням дітей. Виконуючи задачі з гігієнічного виховання, лікар-стоматолог повинен пам’ятати про наступні основні положення:
1. Гігієна порожнини рота є ефективною лише в разі регулярного чищення зубів, правильного вибору щіток, достатньої кількості рухів і положення щітки, витрат часу на очищення усіх поверхонь зубів.
2. Навчання навичкам і правилам догляду за порожниною рота входить до обов’язків медичного персоналу.
3. Рівень гігієни порожнини рота і дотримання правил чищення зубів повинен періодично контролювати медичний персонал.
Навчання дітей догляду за порожниною рота потрібно починати з раннього віку. З 1,5-2 років дітей навчають полоскати рот водою, з 2-3 років – чистити зуби зубною щіткою, з 4-5 років – застосовувати зубну пасту.

Навчати малюків слід в ігровій формі, доброзичливо, поступово. Головний мотив навчання – «проженемо черв’ячків». Навчати дітей чищенню зубів слід поетапно. Спочатку навчають дитину тримати щітку в руці, а потім на великих іграшках засвоюють вертикальні рухи щіткою. Починають чистити зуби з верхньої щелепи, потім чистять присінкові поверхні фронтальних зубів, вертикальними рухами від ясен до краю зубів.
Лише після засвоєння дитиною цього етапу переходять до наступного: чищення присінкової поверхні жувальних зубів зліва, потім справа. Наступний етап – навчання чищенню оклюзійної (жувальної) поверхні зубів зворотно-поступальними і коловими рухами. І, насамкінець, підмітаючими рухами очищують піднебінні та язикові поверхні зубів. Форсувати навчання дітей раннього віку не слід, оскільки це не сприятиме його якості.

Дітям трьох років слід прищепити бажання і виробити уміння щоденно чистити зуби: вранці, після сніданку й увечері, перед сном. Бажано привчити дитину до чищення зубів і полоскання порожнини рота після кожного споживання їжі.
Окрім того, у дитини слід закріпити послідовність маніпуляцій: мию руки з милом, полощу рот водою, промиваю зубну щітку, витискаю на щітку зубну пасту, чищу зуби з усіх боків (приблизно по 10 рухів на кожній ділянці), полощу рот, мию щітку, намилюю і ставлю її щетиною доверху в стаканчик.

Дітям 4-5 років і старше потрібно виробити навички догляду за порожниною рота, правильну техніку і якісне чищення. З цього віку слід проводити контрольоване чищення зубів. Воно полягає у визначенні гігієнічних індексів до та після чищення зубів (якість); фіксації часу, витраченого на чищення; спостереженні за рухами під час чищення зубів (техніка).

Дітей, які не охоплені стоматологічною диспансеризацією в організованих колективах, навичкам гігієни порожнини рота навчають батьки або медичний персонал кімнати гігієни порожнини рота у стоматологічній поліклініці (дитячій консультації). Стоматолог забезпечує їх відповідною пам’яткою в дитячій консультації і, перш ніж потрапити на прийом до стоматолога (у разі відсутності зубного болю), дитина повинна відвідати кабінет гігієни.

Дітей, які відвідують дитячі дошкільні заклади, догляду за порожниною рота повинні навчати вихователі. Полоскання порожнини рота, чищення зубів після сніданку або обіду визнані режимним моментом дл щоденно під керівництвом вихователя. Раз на місяць вихователь проводить у групі контрольоване чищення зубів у вигляді конкурсу «Найчистіші зуби», «Хто найкраще чистить зуби» тощо. Для закріплення навичок у групах щоденно проводять уроки гігієни, нагадуючи дітям правила чищення зубів.

Стоматолог навчає цій роботі персонал дошкільного навчального закладу (вихователі, медичні сестри), контролює їх роботу. У відведений для планової санації час він визначає в дітей гігієнічний індекс, за необхідності проводить індивідуальне навчання, показові уроки гігієни порожнини рота (уроки здоров’я у групах тощо). Стоматолог допомагає вихователям професійно оформити куточок гігієни порожнини рота в кожній групі, інформаційний листок для батьків.
У школах навчання дітей проводять на спеціальних уроках гігієни, що входять до загального розкладу. Ним передбачено для дітей 1-3 класів – 3 год у навчальному році, 2-3 класів – 2 год, 4-10 класів – 1 навчальна година. Спочатку розповідають про те, для чого і за допомогою яких засобів слід доглядати за порожниною рота, які продукти харчування вживати, щоб зуби і тканини пародонта були красивими, здоровими і міцними. Також потрібно продемонструвати стандартні методи чищення зубів.

Для навчання гігієнічному догляду за порожниною рота зручно використовувати модель нижньої або верхньої щелепи, поділену на сегменти. На моделі демонструють способи очищення різних груп зубів зішкрібальними, зворотно-поступальними, підмітальними, коловими рухами.
Навчати дітей доцільно у спеціальній кімнаті (класі) гігієни порожнини рота і профілактики її захворювань. Це приміщення (або його частина) обладнане раковинами, дзеркалами, наборами індивідуальних засобів догляду за порожниною рота і контролю гігієнічного стану (мал. 564). У кімнаті повинно бути 5-10 (у куточку гігієни – 1-2) раковин з дзеркалами, шафи для зберігання індивідуальних предметів та засобів гігієни. Щітки зберігають у промаркованих штативах. Також потрібні годинник, зубні пасти, еліксири та інші засоби.
У кабінеті розміщують діапроектор (проектор), екран, штори для затемнення, стенди, таблиці, вітражі та інші засоби для наочного навчання. Якщо дозволяють розміри кімнати, то в ній можна поставити столи (парти) для занять.

У методиці навчання гігієні порожнини рота потрібно звертати увагу на контроль за якістю чищення зубів та корекцією індивідуальних навичок. З урахуванням вікових психологічних особливостей, на процедуру запрошують одночасно 7-10 учнів початкових або 4-5 – середніх класів. Після контрольованого чищення зубів слід обов’язково провести оцінку якості очищення і конкретно висловити свої поради та зауваження. Під час профілактичних оглядів і планової санації порожнини рота лікар-стоматолог визначає гігієнічний індекс, звертає особливу увагу на тих дітей, в яких уже почався каріозний процес та захворювання пародонта. У разі потреби лікар призначає їм індивідуальний комплекс гігієнічних процедур.
У здійсненні гігієнічного виховання учнів стоматологу можуть сприяти педагоги початкових класів, учитель біології, завідувач навчальної частини з виховної роботи, медична сестра, вихователь школи та медична сестра стоматологічного кабінету.

Навчання чищенню зубів дітей старших вікових груп проводять у кімнаті гігієни в поліклініках, навчальних закладах, у процесі лікування хворих у разі їх звертання за стоматологічною допомогою.

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання