Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Стоматолог

Практична пародонтологія

Антисептики

Похідні бігуаніду

Хлоргексидину бiглюконат (20% розчин у банках по 500 мл, 0,05% розчин у банках по 100 мл). Має протимiкробний вплив на бiльшiсть грампозитивних та грамнегативних бактерiй, дрiжджоподiбнi гриби роду Candida, дерматофiти, деякі вiруси. Сприяє кращому очищенню елементiв ураження вiд нальоту. Для полоскання (зрошень) порожнини рота при виразково-некротичних i грибкових ураженнях застосовують 0,05% розчин.

Оксигенувальні агенти

Калiю перманганат – кристалiчний порошок. При контактi з тканинами швидко розкладається, утворюючи кисень i марганцю гідроксид, який, залежно вiд концентрацiї, дає в’яжучий або подразнюючий ефект. Видiлений кисень забезпечує антисептичну та дезодоруючу дiю. Застосовують як антисептичний та дезодоруючий засiб при виразково-некротичних ураженнях слизової оболонки порожнини рота, для промивання виразок та спинення кровотечi. Для полоскання та зрошень слизової оболонки використовують 0,01-0,1% розчин.

Розчин водню пероксиду 3% (флакони по 25 i 50 мл). Антисептичний, дезодоруючий i кровоспинний засiб. Розщеплюється при взаємодiї з основами та органiчними речовинами, видiляючи кисень. При цьому утвореною пiною з рани вимиваються часточки гною, тканинного детриту, кров’янi згустки, а видiлений атомарний кисень має протимiкробну дію. Для дезiнфекцiї при запальних i виразково-некротичних ураженнях та для спинення кровотечi із слизової оболонки порожнини рота застосовують 0,25% розчин (1 столова ложка на 1 склянку води) у виглядi промивань, ротових ванночок, полоскань, аплiкацiй.
Гідроперит – таблетки по 1,5 г, що мiстять водню пероксид i сечовину. Застосовують як антисептичний засiб для полоскань та зрошень замiсть водню пероксиду:
1 таблетка гiдропериту дiє, як 15 мл 3% водню пероксиду. Перед використанням
1 таблетку гiдропериту розчиняють у 1/2 склянки води.

Галогенвмісні засоби

Йодинол (флакони по 100 мл) – комплекс йоду з полiвiнiловим спиртом. Головною дiючою речовиною є йод, який має антисептичну дію. Полiвiнiловий спирт сповiльнює видiлення йоду, зменшує його подразнюючу дiю, пролонгує час взаємодiї з тканинами органiзму. Застосовують для аплiкацiй та зрошень при ураженнях слизової оболонки.
Розчин Люголя (флакони по 50 мл). Має протимiкробну i фунгiцидну, в’яжучу та протизапальну дію. При хронiчних запальних процесах сприяє розсмоктуванню iнфiльтрату. Застосовують для оброблення (змащування) слизової оболонки перед проведенням манiпуляцiй у порожнинi рота. При катаральному, ерозивному, кандидозному стоматиті розчин Люголя використовують для аерозольних iнгаляцiй. Тривалiсть оброблення – 2-3 хв. На курс лiкування – 10 сеансiв.
Натрiю йодид (порошок). При зовнiшньому застосуваннi має антисептичну, подразнюючу, вiдволiкаючу, протизапальну дію; сприяє розсмоктуванню запального iнфiльтрату. Показаний при грибкових ураженнях слизової оболонки порожнини рота, актиномiкозi, ксеростомiї, хейлiтi, сiаладенiтi тощо. Застосовують 2% розчин натрiю йодиду у виглядi тепловологих iнгаляцiй по 6-8 хв. Курс лiкування – 10 сеансiв.

Бетадин – полівінілпіролідон йоду (10% розчин, флакони 30 мл, 120 мл і 1 л; 10% мазь по 20 г у тубах). Антисептичний препарат широкого спектру антимікробної дії. Активний щодо бактерій, грибів, вірусів, найпростіших. На місці застосування препарату утворюється тонкий забарвлений шар, який зберігається до повного вивільнення із нього йоду. Бетадин показаний для оброблення ран, опіків, виразок, лікування кандидозу, трихомоніазу.
Хлорамiн Б (0,25-0,5% розчин). Має виражену антисептичну та дезодоруючу дiю, а також тривалу протимiкробну дію завдяки повiльному вiдокремленню хлору вiд хлорамiну, утворенню хлорнуватистої кислоти i видiленню кисню. Застосовують для зрошень слизової оболонки порожнини рота.

Четвертинні амонієві сполуки

Етонiй. Має протимiкробну активнiсть щодо грампозитивних бактерiй (стафiло- та стрептококiв). Дiє детоксикацiйно на стафiлококовий токсин, стимулює процес регенерацiї, що зумовлює його застосування в лiкуваннi катарального, афтозного стоматиту, багатоформної ексудативної еритеми, трофiчних виразок та променевих уражень слизової оболонки порожнини рота. Для зрошень, аплiкацiй, полоскань, ротових ванночок, аерозолю застосовують 0,25-0,5% розчин етонiю. Для змащування слизової оболонки при ерозивно-виразкових ураженнях призначають 0,5% i 1% мазь (у флаконах по 25 г) та 0,5% емульсiю на вiнiлiнi (0,5 г етонiю на 100 мл вiнiлiну).
Димексид (флакони по 100 мл) має протимiкробнi, неспецифiчнi протизапальнi та мiсцевоанестезуючі властивостi. Здатний проникати через неуражену шкiру i посилює проникнення в глибше розташованi тканини iншi лiкарськi засоби. Застосовують 25-30% водний розчин для аплiкацiй, компресiв, пов’язок при лiкуваннi виразково-некротичного стоматиту, трофiчних виразок, бешихи, запальних набрякiв, екзематозного хейлiту. Для посилення протизапального ефекту до розчину димексиду на 1 мл додають: 0,025 г анальгiну, 0,00075 г гiдрокортизону або 25000 ОД гепарину.

Слабкі кислоти

Кислота борна (порошок). Має антисептичну та протигрибкову активнiсть. Застосовують при запальних та грибкових ураженнях слизової оболонки порожнини рота, губ, а також при неприємному запаху з рота у виглядi полоскань, мазi, присипки. Для полоскань використовують 2-4% водний розчин 3-4 рази на добу (можна у поєднаннi з настоями та вiдварами шавлiї, алтеї, м’яти); 5-10% мазь та присипку застосовують при грибкових ураженнях слизової оболонки порожнини рота, хейлiті.
Кислота бензойна (порошок). Дає фунгiцидний та протимiкробний ефект. Застосовують її при хейлiтi та заїдах мiкотичного походження у виглядi 5-10% мазi для змащування губ 3-4 рази на добу. При запальних процесах слизової оболонки порожнини рота та неприємному запаху використовують розчин бензойної кислоти разом з тимолом (бензойної кислоти – 1 г, тимолу – 0,2 г, настойки евкалiпту – 4 мл, дистильованої води – до 250 мл) по 20-30 крапель на 1 склянку води для полоскання.
Цигерол (флакони по 50 мл). Сприяє очищенню ураженої поверхнi вiд некротичних тканин, гною; стимулює епiтелiзацiю рани. Має антисептичнi властивостi. Застосовують для аплiкацiй на ранову поверхню при опiках, виразково-некротичних ураженнях слизової оболонки порожнини рота i шкiри обличчя.

Слабкі основи

Натрiю тетраборат (порошок). Має виражену протимiкробну та протигрибкову дію, здатний розчиняти муцин i очищати слизову оболонку вiд слизу. Застосовують при грибкових та запальних ураженнях слизової оболонки порожнини рота і губ, неприємному запаху з рота у виглядi полоскань, аплiкацiй, змащування. Для полоскання 1/2 чайної ложки препарату розчиняють у 1 склянцi води (можна використовувати розчин 1/2 чайної ложки натрiю тетраборату й 1/2 чайної ложки натрiю гiдрокарбонату). Для приготування емульсiї беруть натрiю тетраборат з глiцерином у спiввiдношеннi 1:5. Її використовують для змащування слизової оболонки порожнини рота та губ.
Бiкармiнт (таблетки, що мiстять натрiю тетраборат, натрiю гiдрокарбонат, натрiю хлорид, ментол). Має антисептичну та протизапальну дію. Застосовують при запальних процесах слизової оболонки порожнини рота для полоскань (1-2 таблетки розчиняють в 1/2 склянки води, полощуть 3-4 рази на добу).

Сполуки важких металів

Срiбла нiтрат (порошок, олiвець). Утворює альбумiнати з бiлками, пригнiчує ферментнi системи мiкроорганiзмiв. Мiсцево у невеликих концентрацiях має в’яжучу, протизапальну та бактерицидну дію, у великих концентраціях – подразнює, припiкає, некротизує тканини. Для оброблення гнiйних ран, афт та виразок при млявому перебiгу процесу з надмiрним утворенням грануляцiй, а також для аплiкацiй при трiщинах губ призначають 2-3% розчин.
Для лiкування опiкiв слизової оболонки порожнини рота застосовують мазь такого складу: срiбла нiтрат – 0,3 г, вiнiлiн – 3 г, вазелiнова олія – 30 мл.
Мiдi сульфат (порошок). Має в’яжучу, антисептичну, противiрусну дію, припiкає тканини. Призначають 0,25-2% розчин для аплiкацiй як антисептичний та противiрусний засiб. Для оброблення обпаленої фосфором слизової оболонки порожнини рота використовують 5% розчин мiдi сульфату. Для змащування шкiри навколо рота при iмпетиго застосовують мазь такого складу: мiдi сульфат – 0,02 г, цинку сульфат – 0,03 г, вода дистильована – 3 мл, цинку оксид – 1 г, вазелiнова олія – 10 мл.
Цинку оксид (мазь цинкова) Має протимiкробну, пiдсушувальну, в’яжучу дiю.

Барвники

Етакридину лактат. Має протимiкробну активнiсть щодо грампозитивних мiкроорганiзмiв (стафіло- та стрептококiв). Використовують у виглядi водного (1:500-1:1000) розчину для антисептичного оброблення слизової оболонки порожнини рота та полоскань при запальних процесах.
Метиленовий синiй. Має слабкий антисептичний, фунгiцидний та в’яжучий ефект, окисно-вiдновнi властивостi. Застосовують 0,05-2% водний розчин 1-2 рази на день для тушування ерозiй, афт, виразок у фазi епiтелiзацiї та уражень слизової оболонки порожнини рота при променевiй хворобi.
Брильянтовий зелений. Має протимiкробну активнiсть щодо грампозитивних бактерiй, дифтерiйної палички та має протикандидозну дiю. Для лiкування пiодермiї, iмпетигiнозних та гнiйних процесiв на шкiрi обличчя та губ, а також виразково-некротичних i пухирчастих уражень слизової оболонки порожнини рота і губ застосовують 0,1-0,2% водний розчин.
Резорцин (3-5% розчин) дає протимiкробний, протигрибковий та кератолiтичний ефект.

Препарати формаліну

Гексаметилентетрамiн (ампули по 5 i 10 мл 40% розчину). Бактерицидна, вiрулiцидна, фунгiцидна й спороцидна дія зумовлена утворенням формальдегiду в кислому середовищi. Зовнішньо призначають 4% розчин використовують при низцi алергiйних уражень слизової оболонки порожнини рота.

Препарати рослинного походження

Настойка нагiдок (календули) – флакони по 40 мл. Має протимiкробну та протизапальну властивостi. Використовують при лiкуваннi iнфекцiйних запальних уражень та ускладнень захворювань слизової оболонки порожнини рота (1 чайна ложка на 1 склянку води).
Настойка софори японської (флакони по 100 мл) має протимiкробну та протизапальну дію. Розчин (1 чайна ложка на 1 склянку води) застосовують при опiках, виразково-некротичних ураженнях слизової оболонки порожнини рота, грибковому стоматитi для зрошень, полоскань та аплiкацiй.
Сальвiн – препарат iз шавлiї (флакони по 10 мл 1% спиртового розчину). Має протимiкробнi властивостi щодо грампозитивної мiкрофлори, у тому числi стiйкої до дiї антибiотикiв, має протизапальну та в’яжучу дію. Застосовують розведений у
4-10 разiв водно-спиртовий розчин при лiкуваннi хронiчних запальних процесiв слизової оболонки порожнини рота, виразково-некротичного, афтозного та герпетичного стоматиту.
Новоiманiн – протибактерiальний препарат iз звiробою (флакони по 10 мл 1% спиртового розчину). Активний щодо грампозитивних мiкроорганiзмiв, у тому числi культур стафiлококу, стiйких до антибiотикiв групи пенiцилiну. Стимулює процеси регенерацiї. Використовують 0,01% розчин для зрошень, полоскань або (при iнфiкованих ураженнях слизової оболонки порожнини рота) у поєднаннi з олiєю облiпихи чи шипшини – для аплiкацiй на ерозiї, афти, виразки, опiки.
Сангвiритрин – препарат iз маклеї серцеподiбної та дрiбноплiдної. Випускається 1% лiнiмент у тубах по 20 г i 0,2% спиртовий розчин у флаконах по 10 мл. Має широкий спектр протимiкробної активностi щодо грампозитивних i грамнегативних бактерiй, дрiжджоподiбних грибiв, найпростiших. Застосовують при опiках, виразково-некротичних ураженнях слизової оболонки порожнини рота, грибковому стоматитi. Розчин (20-30 крапель на 1/2 склянки води) – для полоскань та зрошень слизової оболонки порожнини рота, лiнiмент – для нанесення на вогнища ураження слизової оболонки порожнини рота та губ.
Хлорофiлiпт (флакони по 100 мл 1% спиртового розчину) мiстить сумiш хлорофiлiв листкiв еквалiпту. Протимiкробна дiя спрямована майже виключно на стафiлокок. Застосовують під час лiкування iнфiкованих стафiлококом уражень слизової оболонки порожнини рота, опiкiв, виразково-некротичного стоматиту. Для зрошень i полоскань беруть 1 столову ложку препарату на 1 л води, а в розведеннi 1:50 з 0,25% новокаїном його використовують для аплiкацiй.
Натрiю уснiнат (флакони по 50 мл 1% спиртового розчину, по 25 мл 0,5% розчину в рициновiй олiї, по 50 мл 0,3% розчину в бальзамi ялицi з додаванням 2% анестезину). Впливає бактерiостатично на грампозитивнi бактерiї, золотистий стафiлокок, стрептокок, анаероби, пневмококи, мiкобактерiї туберкульозу, гриби роду Candida. Для зрошень застосовують 1% спиртовий розчин натрiю уснiнату (1 чайна ложка на 1 склянку води), для аплiкацiй при лiкуваннi свiжих та iнфiкованих ран, виразково-некротичних уражень слизової оболонки порожнини рота, при пластичних операцiях i опiках тканин обличчя I-II ступеня – розчини олiйнi.
Ваготил (флакони по 50 мл 36% розчину) має антибактерiальну i протитрихомонадну дiю. Активує процес регенерацiї епiтелiю.
Вiнiлiн (бальзам Шостаковського) – флакони по 100 г. Протизапальний, обволiкальний та бактерiостатичний засiб. Прискорює процеси регенерацiї тканин. Застосовують у виглядi мазi чи 20% олiйного розчину для змащування слизової оболонки порожнини рота чи шкiри обличчя при фурункулах, карбункулах, трофiчних виразках, гнiйних ранах обличчя, опiках, запальних процесах слизової оболонки порожнини рота, ерозивному стоматитi, пухирцевих i променевих ураженнях слизової оболонки порожнини рота. Входить до складу готових лiкарських форм: «Левовiнiзоль», «Вiнiзоль», мазей, емульсiй.

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання