Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Стоматолог

Практична пародонтологія

В’яжучi засоби

В’яжучі засоби (танiн, кора дуба, трава звiробою, листки шавлiї, сальвiн, плоди чорницi, черемхи, кореневище перстачу тощо) мають досить широке застосування у лікуванні уражень слизової оболонки. Особливiстю механiзму дiї цих засобiв є те, що в’яжучi речовини, сполучаючись з клiтинними бiлками, утворюють колоїднi комплекси (щiльнi альбумiнати). Вони захищають нервовi закiнчення слизової оболонки вiд подразнення, дають мiсцевоанестезуючий ефект, гальмують явища осмосу, ексудацiї та вивiльнення гiстамiну, знижують проникнiсть судин, стабiлiзують клiтиннi мембрани, зменшують запальнi реакцiї, утворюють осад з алкалоїдами, розчинами бiлка, желатину, солями важких металiв.
Застосовують в’яжучi засоби при хронiчних запальних процесах, а в перiод дегiдратацiї – при ерозивно-виразкових та виразково-некротичних ураженнях слизової оболонки, опiках, променевому стоматитi, трiщинах; для оброблення шкiри обличчя перед операцiєю; при отруєннi солями важких металiв, неприємному запаху з рота тощо.

Кора дуба. Її фармакологiчнi властивостi характеризуються в’яжучою, протизапальною та антисептичною дiєю. Застосовують у виглядi вiдвару та настойки. Вiдвар (20 г на 200 мл) готують на водянiй банi протягом 30 хв, охолоджують 10 хв, процiджують. Призначають для полоскань та ротових ванночок 3-4 рази на добу.
При променевому стоматитi рекомендують вiдвар кори дуба в поєднаннi з глiцерином та алюмiнiєм: Dec. corticis Quercus ex 1,0x150 ml + Alumenis 2,0 + Glycerini 15 ml – для полоскань.

Трава звiробою має в’яжучу, протизапальну та антисептичну дію. Застосовують настiй, вiдвар та настойку.
Настiй: 10 г трави звiробою заливають 200 мл води, доводять до кипiння, настоюють 20 хв, процiджують. Використовують для полоскань та ротових ванночок.
Вiдвар: 1 столову ложку трави заливають 1 склянкою окропу, кип’ятять 10 хв, процiджують. Полощуть рот теплим розчином.
Настойку (у флаконах по 25 мл) використовують по 30-40 крапель на 0,5 склянки води для полоскань, зрошень i ротових ванночок.

Листки шавлiї. Мають протизапальну та в’яжучу дiю. Вiдвар i настiй готують i застосовують так само, як i вiдвар та настiй трави звiробою.

Сальвiн (1% спиртовий розчин у флаконах по 10 мл) – комплексний препарат iз листкiв шавлiї. Фармакологiчнi властивостi: крiм в’яжучої та протизапальної дiї, впливає на грампозитивну мiкрофлору, стимулює регенерацiю слизової оболонки. Призначають у виглядi 0,1-0,25% водно-спиртового розчину, приготованого безпосередньо перед використанням, тобто 1% спиртовий розчин розбавляють у 4-10 разiв дистильованою водою або iзотонiчним розчином натрiю хлориду. Використовують для полоскань 3-4 рази на добу.

Танiн (порошок). Має в’яжучу та протизапальну дiю. Застосовують 1-2% водний розчин – для полоскання та зрошень; 5-10% глiцериновий розчин – для змащування слизової оболонки.

Галаскорбiн (порошок i таблетки по 0,5 г) – комплексна сполука натрiєвих солей аскорбiнової i галової кислот, якi надають препарату в’яжучої дiї та Р-вiтамiнної активностi. Застосовують у виглядi 1% водного розчину для зрошення, аплiкацiй, ротових ванночок та аерозолю. На марлевих чи ватних тампонах розчин наносять на уражену поверхню 3-4 рази на добу (по 15-20 хв).

Кореневище змiйовика Має в’яжучу, кровоспинну та кератопластичну дiю. Застосовують у виглядi вiдвару та настою: 3-4 чайнi ложки кореневища заливають
1 склянкою холодної води, кип’ятять 1-3 хв, охолоджують, процiджують. Застосовують для полоскань, ротових ванночок, аплiкацiй 3-4 рази на добу.

Кореневище i корiнь родовика лiкарського мають протизапальний, кровоспинний, знеболюючий, в’яжучий та антисептичний вплив. Застосовують вiдвар: 1 столова ложка на 1 склянку окропу (15 г на 200 мл) або аптечний екстракт (1 чайна ложка екстракту на 1 склянку теплої перевареної води) для полоскань та аплiкацiй.

Суплiддя вiльхи (порошок i таблетки по 0,5 г) застосовують у виглядi настою (ex 20,0 x 200 ml). Має в’яжучу, протизапальну та кровоспинну дiю.

Плоди чорницi. Мають в’яжучу та протизапальну дiю. Застосовують сiк та вiдвар плодiв чорницi (1 столова ложка на 1 склянку води, довести до кипiння, настояти 30 хв, процiдити) для полоскання, ротових ванночок, аплiкацiй 3-4 рази на добу.

Плоди черемхи. Мають в’яжучу та протизапальну дiю. Застосовують вiдвар або настiй (ex 10,0 x 200 ml) для зрошення, полоскання, ротових ванночок.

Кореневище перстачу. Має в’яжучу, знеболювальну дію; стимулює загоювання ран та ерозiй. Застосовують вiдвар (1 столову ложку кореневища заварити 1 склянкою окропу, кип’ятити 30 хв, охолодити, процiдити) у виглядi полоскань, ротових ванночок, аплiкацiй.

Корiнь аїру болотного має в’яжучу, протизапальну та антисептичну дiю. Використовують вiдвар (ex 20,0 x 200 ml) для полоскань та ротових ванночок.

Ромазулан – екстракт ромашки у флаконах по 100 мл. Має антисептичну, протизапальну та дезодоруючу дію, полiпшує репаративнi властивостi епiтелiю. Застосовують 1 чайну ложку на 1 склянку води для зрошень, полоскань, ротових ванночок.

Ротокан (флакони по 100 мл). Комплексний препарат, який мiстить ромашку, деревiй, нагiдки. Має протизапальну, знеболюючу, бактерицидну, кровоспинну, антиоксидантну дiю; полiпшує процеси обмiну в тканинах. Застосовують для полоскань (1 чайна ложка на 1 склянку води).

Настойка арнiки (флакони по 500 мл). Має кровоспинну, протизапальну, знеболювальну i регенеративну дію. Використовують для полоскань (1 чайна ложка на 1 склянку теплої води).

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання