Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Уролог

Діючі протоколи надання медичної допомоги

Протоколи ведення хворих. Камені в сечовивідному каналі

МКХ-10: N21.1

I. ОБЛАСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ.

Галузевий стандарт «Протоколи ведення хворих. Камені в сечовивідному каналі» призначений для застосування в системі охорони здоров’я України.

II. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ.

Галузевий стандарт підготовлений з метою забезпечення виконання доручення Президента України від 06.03.2003 № 1-1/152 (п. А 2) щодо розробки клінічних протоколів.

III. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

Галузевий стандарт «Протоколи ведення хворих. Камені в сечовивідному каналі» створений з метою нормативного забезпечення реалізації Доручення Президента України від 06.03.2003 № 1-1/152 (п. а 2).
Галузевий стандарт «Протоколи ведення хворих. Камені в сечовивідному каналі» розроблений для вирішення наступних завдань:
- установлення однакових вимог до порядку профілактики, діагностики і лікування хворих із каменями в сечовивідному каналі;
- уніфікації розробок базових програм обов’язкового медичного страхування й оптимізації медичної допомоги пацієнтам із каменями в сечовивідному каналі;
- забезпечення оптимальних обсягів, доступності та якості мед. допомоги, яка пропонується пацієнту в мед. закладах і на території у рамках державних гарантій забезпечення громадян безкоштовною мед. допомогою.
Область поширення дійсного стандарту – лікувально-профілактичні заклади загального профілю всіх рівнів, включаючи спеціалізовані урологічні заклади (відділення).
Вимоги дійсного стандарту можуть бути застосовані до пацієнтів із каменями в сечовому міхурі.

IV. ВЕДЕННЯ ГАЛУЗЕВОГО СТАНДАРТУ «Протоколи ведення хворих. Камені в сечовивідному каналі».

Ведення галузевого стандарту «Протоколи ведення хворих. Камені в сечовивідному каналі» здійснюється Інститутом урології АМН України, відділом сечокам’яної хвороби.
Завідуючий відділом СКХ – доктор медичних наук, професор Дзюрак Валерій Семенович, тел. 216-89-36, м. Київ, вул. Юрія Коцюбинського 9а.
Головний науковий співробітник відділу СКХ – д.мед.н. Черненко Василь Васильович, тел. 216-57-59, м. Київ, вул. Юрія Коцюбинського 9а.
Провідний науковий співробітник відділу СКХ – к.б.н. Желтовська Наталія Ігорівна, тел. 216-57-59, м. Київ, вул. Юрія Коцюбинського 9а.
Старший науковий співробітник відділу СКХ – к.мед.н. Савчук Володимир Йосипович, тел. 216-57-59; тел. 216-57-59, м. Київ, вул. Юрія Коцюбинського 9а.

V. ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ.

Камені сечівника можуть бути первинними, які утворилися в ньому, і вторинними, які опустилися з нирок, сечоводів, сечового міхура.
Первинні конкременти сечівника утворюються в його дивертикулах позаду стриктури, норицях сечовивідного каналу. Цьому сприяє накопичення гною, слизу, лужна реакція сечі.
Вторинні камені зупиняються, в основному, у пацієнтів з вузьким зовнішнім отвором сечовивідного каналу на рівні ладьєвидної ямки, рідше – у простатичній або перепончастій частині.

Клінічна картина

Клінічно камені сечівника проявляються труднощами при сечовиділенні, болями в сечівнику та області промежини, гематурією та піурією. Нерідко симптоми виникають після ниркових колік або раптово, іноді – з виникненням гострої затримки сечі. При затримці каменя у задній частині сечівника може спостерігатись нетримання сечі. Нерідко хворі вказують на наявність хронічних стриктур сечівника різного походження ,нориць сечовивідного каналу (перенесена гонорея, туберкульоз, травми уретри та операції на ній).

Діагностика

Для діагностики каменів сечовивідного каналу застосовують:
- пальпацію (у т.ч. і ректальну) сечівника, при якій виявляється камінь, його локалізація та розмір, стан навколишніх тканин;
- введення металічного бужа в сечівник дає можливість діагностувати рівні стриктур, локалізувати камінь та перемістити його в сечовий міхур;
- оглядову урограму в боковій проекції, на якій визначається місце знаходження каменя та його розміри;
- висхідну уретроцистограму, на якій виявляють наявність стриктури сечівника, його дивертикули, а по тіні, або дефекту наповнення визначають розміри та локалізацію каменя.

З лабораторних методів дослідження користуються усіма загальноприйнятими методами для обстеження хворого:
- загальний аналіз крові,
- загальний аналіз сечі,
- посів сечі,
- сечовина і креатинін крові,
- глюкоза крові,
- ЕКГ.

При відсутності запальних процесів аналіз крові без змін. У сечі спостерігається еритроцитурія та лейкоцитурія. Часто спостерігається бактеріурія. У випадку гострої затримки сечі чи хронічній нирковій недостатності – підвищення рівня креатиніну та сечовини в сироватці крові.
Загальні підходи до лікування каменів сечовивідного каналу (сечівника)
Камені переднього відділу сечовивідного каналу видаляють спеціальними щипцями, затискачами, пінцетом. При необхідності виконують меатотомію. Ці маніпуляції можна виконати в амбулаторно-поліклінічних умовах. У випадку локалізації каменя в проксимальному відділі сечівника металічним бужом його можна перемістити у сечовий міхур з метою подальшого виконання цистолітотріпсії (ЕГЦЛТ). В умовах урологічного відділення під внутрішньовенним наркозом можливе видалення каменя петлями Пашковського В.П. або Дорміа. У випадку анурії та неможливості інструментального видалення і переміщення каменя в сечовий міхур через наявність стриктур накладають епіцистостому та виконують уретролітотомію.

Загальні підходи до профілактики каменів сечового міхура:
- профогляди;
- диспансеризація;
- патогенетичне лікування сечокам’яної хвороби;
- нормалізація прохідності сечівника;
- резекція дивертикулів сечовивідного каналу;
- адекватна а/б терапія, згідно посівів сечі.

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання