Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Уролог

Діючі протоколи надання медичної допомоги

Протокол ведення хворих. Камені в сечовому міхурі

МКХ-10: N21.0
I. ОБЛАСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ.

Галузевий стандарт «Протоколи ведення хворих. Камені в сечовому міхурі» призначений для застосування в системі охорони здоров’я України.

II. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ.

Галузевий стандарт підготовлений з метою забезпечення виконання доручення Президента України від 06.03.2003 № 1-1/152 (п. А 2) щодо розробки клінічних протоколів.

III. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

Галузевий стандарт «Протоколи ведення хворих. Камені в сечовому міхурі» створений з метою нормативного забезпечення реалізації Доручення Президента України від 06.03.2003 № 1-1/152 (п. а 2).
Галузевий стандарт «Протоколи ведення хворих. Камені в сечовому міхурі» розроблений для вирішення наступних завдань:
- установлення однакових вимог до порядку профілактики, діагностики і лікування хворих із каменями в сечовому міхурі;
- уніфікації розробок базових програм обов’язкового медичного страхування й оптимізації медичної допомоги пацієнтам із каменями в сечовому міхурі;
- забезпечення оптимальних обсягів, доступності та якості мед. допомоги, яка пропонується пацієнту в мед. закладах і на території у рамках державних гарантій забезпечення громадян безкоштовною мед. допомогою.
Область поширення дійсного стандарту – лікувально-профілактичні заклади загального профілю всіх рівнів, включаючи спеціалізовані урологічні заклади (відділення).
Вимоги дійсного стандарту можуть бути застосовані до пацієнтів із каменями в сечовому міхурі.

IV. ВЕДЕННЯ ГАЛУЗЕВОГО СТАНДАРТУ «Протоколи ведення хворих. Камені в сечовому міхурі».

Ведення галузевого стандарту «Протоколи ведення хворих. Камені в сечовому міхурі» здійснюється Інститутом урології АМН України, відділом сечокам’яної хвороби.
Завідуючий відділом СКХ – доктор медичних наук, професор Дзюрак Валерій Семенович, тел. 216-89-36, м. Київ, вул. Юрія Коцюбинського, 9а.
Головний науковий співробітник відділу СКХ – д.м.н. Черненко Василь Васильович, тел. 216-57-59, м. Київ, вул. Юрія Коцюбинського, 9а.
Провідний науковий співробітник відділу СКХ – к.б.н. Желтовська Наталія Ігорівна, тел. 216-57-59, м. Київ, вул. Юрія Коцюбинського, 9а.
Старший науковий співробітник відділу СКХ – к.м.н. Савчук Володимир Йосипович, тел. 216-57-59; тел. 216-57-59, м. Київ, вул. Юрія Коцюбинського 9а.

V. ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ.

Камені сечового міхура – досить часте захворювання у осіб чоловічої статі. Первинні камені, ті, які утворилися в сечовому міхурі, спостерігаються, в основному, у дітей, які проживають в районах із сухим та жарким кліматом.

Патогенез каменів сечового міхура схожий із патогенезом сечокам’яної хвороби. Камені нирок і сечоводів відходять в сечовий міхур і, при їх довільному невідходженні, мають можливість росту в ньому. Однією з умов каменеутворення та росту каменя є стаз сечі в сечовому міхурі. Вроджені та набуті стриктури уретри, аденома та рак передміхурової залози (15%), дивертикули, пухлини, травми та чужорідні тіла сечового міхура, його нейрогенна дисфункція, особливо у спінальних хворих та після множинних травм кісток, є факторами, що сприяють утворенню каменів у сечовому міхурі. Каменеутворення у жінок спостерігається при захворюваннях шийки сечового міхура, внаслідок променевих циститів, при міхурово-піхвинних норицях, на лігатурах стінки сечового міхура після гінекологічних операціях. Ядром для каменеутворення можуть стати чужорідні тіла, які були введені в сечовий міхур або проникли в нього.

Клінічна картина

Основні симптоми каменю сечового міхура – біль, дизурія та гематурія. Болі в сечовому міхурі у стані спокою виражені слабко, але при сечовиділенні, активному русі, тряскій їзді вони значно посилюються. Біль віддає у головку прутня, промежину, яєчка. Характерним є часті поклики до сечовиділення в денний час при їх незначній кількості, або відсутності вночі. Під час сечовиділення часто спостерігається симптом перекривання («закладання») струменя сечі й акт сечовиділення можливий тільки в горизонтальному положенні на одному з боків. Приєднання інфекції призводить до розвитку циститу, який значно посилює дизурію («лужний цистит»). Іноді спостерігається і повне порушення відтоку сечі в результаті вклинення каменя в шийку сечового міхура або явища нетримання сечі на фоні імперативних покликів до сечовиділення.

Діагностика

Для діагностики каменів сечового міхура застосовують:
- оглядову урографію, на якій можна виявити тінь каменя у проекції сечового міхура;
- УЗД наповненого сечового міхура, при якому виявляється щільна структура в його порожнині та визначається розмір, конфігурація та вогнищеві зміни передміхурової залози;
- контрастна цистографія (висхідна та низхідна) та пневмоцистографія, при яких виявляють дефекти наповнення в сечовому міхурі;
- цистоскопія, яка дає можливість диференціювати камінь сечового міхура з іншими захворюваннями, які супроводжуються гематурією та дизурією;
- РРГ допомагає визначити функцію нирок, кількість залишкової сечі та швидкість сечовиділення.

З лабораторних методів дослідження користуються всіма загальноприйнятими методами для обстеження хворого:
- загальний аналіз крові,
- загальний аналіз сечі,
- посів сечі,
- сечовина і креатинін крові,
- глюкоза крові,
- ЕКГ.

При відсутності запальних процесів аналіз крові – без змін. У сечі спостерігається еритроцитурія та лейкоцитурія. Часто спостерігається бактеріурія. У випадку наявності ниркової недостатності – підвищення рівня креатиніну та сечовини у сироватці крові.
Загальні підходи до лікування каменів сечового міхура
Існують два основні способи лікування хворих з каменями сечового міхура:
- цистолітотрипсія;
- цистолітотомія.

Цистолітотрипсія може бути механічною та електрогідравлічною. Умовами для виконання цистолітотрипсії є достатня для проведення інструменту в сечовий міхур прохідність сечівника (уретри), відсутність гострих запальних захворювань сечових шляхів та достатній об’єм сечового міхура.
Механічна цистолітотрипсія. Механічний цистоскоп-літотриптор вводять в сечовий міхур і під візуальним контролем на наповненому сечовому міхурі виконують руйнування каменя на дрібні уламки, які потім аспірують.

Під час ЕГЦЛТ використовують апарат «Урат-1». По робочому каналу цистоскопа вводять електрод. Під час контакту його з каменем імпульсний генератор апарату в рідкому середовищі (кип’ячена вода) викликає потужні електричні розряди, які призводять до руйнування каменя на дрібні уламки. Після цього уламки каменя аспірують і проводять контрольну цистоскопію. Ускладненнями цистолітотрипсії є уретральна лихоманка, гострий простатит, орхоепідидиміт, гостра затримка сечі. У зв’язку з цим хворі перед операцією потребують профілактичного прийому уросептиків або антибіотиків.
У випадках, коли проведення цистолітотрипсії неможливе (виражені стриктури сечівника, великі розміри каменя, гострі запальні процеси сечостатевих органів, або є необхідність хірургічної корекції інфравезикальної обструкції, висічення дивертикулів та новоутворень сечового міхура), виконують цистолітотомію в поєднанні з іншими операціями.

Загальні підходи до профілактики каменів сечового міхура:
- профогляди,
- диспансеризація,
- патогенетичне лікування сечокам’яної хвороби,
- лікування захворювань, що сприяють хронічній затримці сечі в сечовому міхурі.

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання