Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Зміст

довідника

Клінічний досвід

Аллерголог

Актуальність проблеми медикаментозної алергії
Проблема виникнення побічних реакцій, зокрема алергічного походження, при застосуванні діагностичних і лікарських засобів є дуже актуальною. Згідно з літературними даними вони зустрічаються у 10-20% населення.  »

Алергени і передумови виникнення алергічних захворювань
Безпосередньою причиною АЗ є дія алергенів (АГ). Так називають антигени і гаптени (неповноцінні АГ), що можуть викликати процеси сенсибілізації і, на певному етапі, алергічні реакції.  »

Виявлення гіперчутливості до хімічних агентів, що застосовуються в побуті
В умовах розвитку цивілізації, тотальної урбанізації в усьому світі спостерігається зростання частоти алергічних реакцій (АлР) та алергічних захворювань (АЗ). Вже зараз їх частота коливається в різних країнах від 20 до 40%.  »

Діагностика алергічних захворювань
Послідовність діагностики: збирання скарг та поглибленого анамнезу, об’єктивне обстеження хворого, проведення шкірних алергологічних проб, провокаційні тести, функціональне обстеження, лабораторно-інструментальне обстеження, консультації фахівців.  »

З історії розвитку алергології
Вперше термін «алергія» (від грецького «allos» – інший, «ergos» – дія) запропонував у 1906 році К.Пірке для визначення неадекватних реакцій, в основі яких, як він вважав, лежать реакції імунної системи.  »

Застосування нового підходу до лікування бронхіальної астми з використанням єдиного інгалятора – комбінації «будесонід + формотерол» для базисної терапії та для усунення симптомів персистуючої бронхіальної астми
Пропонується для використання у практиці профільних установ області (міста) спосіб лікування хворих на персистуючу бронхіальну астму.  »

Лікування тяжкого загострення бронхіальної астми у дорослих в загальній практиці

Патогенез алергічних захворювань
У цьому розділі ми розглянемо механізми формування гіперчутливих реакцій, які лежать в основі алергічних захворювань (АЗ), безпосередні фактори, що їх викликають (алергени (АГ)), а також причини, які сприяють виникненню цих захворювань.  »

Поширеність алергічних захворювань і пов’язані з цим проблеми
Епідеміологія АЗ включає вивчення захворюваності, інвалідності, смертності, а також причин і факторів, які сприяють виникненню АЗ, оскільки навіть серед фахівців немає достатньо глибокого розуміння важливості цієї проблеми.  »

Принципи лікування алергічних захворювань
Лікування АЗ включає 4 основні напрямки: 1. Інформування хворих. 2. Елімінаційна терапія. 3. Алерговакцинація (специфічна імунотерапія – СІТ). 4. Фармакотерапія.  »

Про організаційні заходи по впровадженню сучасних технологій діагностики талікування алергічних захворювань
В останні десятиріччя спостерігаться значне збільшення захворюваності алергічними захворюваннями (АЗ). За даними світової літератури, на алергічні захворювання страждає близько 30 відсотків населення.  »

Про подальший розвиток алергології в Україні

Протиалергічні фармакологічні засоби і препарати лікувальних алергенів
Затверджено наказом МОЗ України № 629 від 03.11.2008 року (не наведено імуномодулятори) у якості формуляру.  »

Специфічна імунотерапія алергічних захворювань
Згідно з офіційними документами ВООЗ (1997) та думками більшості вітчизняних і закордонних фахівців єдиним методом, що реально впливає на всі ланки патогенезу АЗ, дозволяє обірвати розвиток і перебіг АЗ, є специфічна імунотерапія алергенами.  »

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання