Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Зміст

довідника

Клінічний досвід

Застосування нового підходу до лікування бронхіальної астми з використанням єдиного інгалятора – комбінації «будесонід + формотерол» для базисної терапії та для усунення симптомів персистуючої бронхіальної астми

Застосування нового підходу до лікування бронхіальної астми з використанням єдиного інгалятора – комбінації «будесонід + формотерол» для базисної терапії та для усунення симптомів персистуючої бронхіальної астми

Пропонується для використання у практиці профільних установ області (міста) спосіб лікування хворих на персистуючу бронхіальну астму.

(інформаційний лист)

Затверджено Вченою радою Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського АМН України, протокол № 8 від 23 вересня 2008 р.

Пропонується для використання у практиці профільних установ області (міста) спосіб лікування хворих на персистуючу бронхіальну астму, суть якого полягає у тому, що на тлі застосування базисної терапії комбінацією інгаляційного кортикостероїду в середніх дозах та β2-агоніста у пролонгованій формі додатково призначають цей же комбінований препарат при потребі для зняття гострих симптомів до стабілізації клінічних симптомів бронхіальної астми, покращення показників функції зовнішнього дихання.
Фармакотерапія персистуючої БА, метою якої є досягнення й підтримка контролю захворювання, збереження фізичної активності пацієнтів, підтримка показників функції зовнішнього дихання на максимально високому рівні, ефективне запобігання загостренням БА і зниження летальності передбачає щоденне, базисне використання контролюючих медикаментів (основними є інгаляційні кортикостероїди (ІКС) та Їх комбінації з β2-агоністами тривалої дії (БАТД)) та застосування бронхолітиків швидкої дії при потребі в разі виникнення симптомів. GINA 2006 та 2007, а також наказ МЗ України № 128 від 19.03.2007 р. пропонують новий підхід до лікування бронхіальної астми: використання комбінації будесоніду і формотеролу як для базисної протизапальної терапії, так і за потребою для усунення симптомів БА (концепція SMART Symbicort Маіntеnаnсе апd Reliever Therapy). Застосування комбінованого засобу для зняття симптомів можливо завдяки швидкому початку дії (1-3 хвилини) та довготривалій дії (12 годин) формотеролу.
Суть концепції SMART полягає в тому, що хворий застосовує комбінований інгалятор будесонід/формотерол 80/4,5 мкг або 160/4,5 мкг як базисну терапію (по 1-2 інгаляції вранці та ввечері) та замість додаткових інгаляцій бронхолітика короткої дії за потребою. У разі погіршення стану, потреба в застосуванні бронхолітика короткої дії зростає, отже, замінивши бронхолітик короткої дії комбінацією будесонід/формотерол, пацієнт не тільки ефективно усуває симптоми БА, а й автоматично збільшує обсяг протизапальної терапії безпосередньо у відповідь на найперші ознаки погіршення стану чи загострення. Після стабілізації стану потреба в додаткових інгаляціях швидко зникає, таким чином, загальні дози ІКС при застосуванні режиму SMART, у середньому, менші, ніж при стандартних способах дозування.
Ефективність та безпечність терапії у режимі SMART доведена в 7 масштабних міжнародних дослідженнях за участю більш ніж 16000 пацієнтів та має найвищий рівень доказовості – «А».

Результати досліджень свідчать, що терапія в режимі SMART забезпечує:
1) ефективний поточний щоденний контроль астми у різних популяціях пацієнтів;
2) достовірно більш високу ефективність у попередженні загострень захворювання, у порівнянні з традиційним підходом до лікування з використанням ІКС або ІКС/БАТД + БАКД, зменшення «навантаження» кортикостероїдами;
3) режим SMART, у порівнянні з традиційним підходом до лікування, забезпечує співставну або кращу клінічну ефективність при зменшенні на 25% сумарної середньої добової дози ІКС та зменшенні на 45% кількості днів прийому системних глюкокортикостероїдів.

За даними клініко-економічних досліджень, терапія в режимі SMART має краще співвідношення «витрати/ефективність», порівняно з традиційним підходом до лікування БА з використанням монотерапії І КС, І КС та БАТ Д, та реальною практикою ведення хворих з БА, а оскільки потребує використання лише одного інгалятора, дозволяє підвищити прихильність до лікування.

Показання до застосування:
- для регулярної терапії бронхіальної астми у тих випадках, коли є доречним застосування комбінації інгаляційного кортикостероїда та β2-aгонicтa тривалої дії у дорослих та підлітків старше 18 років.

Спосіб застосування та дози:
- підтримуюча, базисна доза становить по 1 або 2 інгаляції вранці та ввечері.
Планові інгаляції комбінації «будесонід + формотерол» слід виконувати незалежно від самопочуття та наявності симптомів. У разі виникнення симптомів, слід застосовувати додаткову інгаляцію комбінації «будесонід + формотерол» для їх усунення. Хворим, що раніше використовували β2-агоністи короткої дії, достатньо пояснити, що комбінацію «будесонід + формотерол» слід застосовувати у тих же випадках, але замість цих препаратів. Одночасно можна використовувати не більше 6 інгаляцій.
Сумарна добова доза зазвичай не перевищує 8 інгаляцій, тимчасово може бути збільшена до 12 інгаляцій.
Якщо протягом 2-3 днів зберігається потреба у великій кількості інгаляцій (8 на добу і більше), хворому слід звернутися до лікаря для перегляду лікування.

Протипоказання:
- підвищена чутливість до будесоніду, формотеролу або лактози.

Укладачі: Фещенко Ю.І., академік АМН України, доктор мед. наук, проф.; Яшина Л.О., доктор мед. наук, проф.; Полянська М.О., канд. мед. наук, ст. наук. співроб.; Джавад І.В., канд. мед. наук, ст. наук. співроб.

Рецензенти: Дзюблик О.Я., зав. від. технологій лікування НЗЛ НІФП, доктор мед. наук, проф.; Свінцицький А.С., зав. каф. госпітальної терапії NQ 2 Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, доктор мед. наук, проф.
Голова профільної проблемної комісії МОЗ та АМН України: академік АМН України, доктор мед. наук, проф. Фещенко Ю.І.
Голова експертної комісії: доктор мед. наук, проф. Мельник В.М.

Клінічний досвід

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання