Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Детский гастроэнтеролог

Гастроэнтерология детей раннего возраста

Дивертикул Меккеля

Дивертикул Меккеля – вроджена аномалія тонкої кишки, в основі якої лежить порушення облітерації проксимального відділу жовчної протоки.

Етіологія та патогенез

Досить розповсюджена вроджена аномалія розвитку. За даними різних авторів, частота дивертикулу Меккеля становить 1-4%, співвідношення чоловіків до жінок – приблизно 2:1. Частота поєднання з іншими вадами розвитку – до 12%.
У ембріона кишка з’єднується із жовточним мішком жовточною протокою. На 3-5 місяцях внутрішньоутробного розвитку спостерігається зворотний розвиток протоки – він трансформується у середню зв’язку, яка розміщується на внутрішній поверхні передньої черевної стінки. Якщо жовчна протока не атрофується внутрішньоутробно, то вона зберігається у вигляді дивертикулу здухвинної кишки (дивертикулу Меккеля). Частина протоки трансформується у фіброзний тяж, який проходить від дивертикулу до перитонеальної поверхні пупка. По ходу цього тяжа можливі множинні кістозні утворення. Якщо вся ембріональна протока відкрита, утворюється кишково-пупкова нориця.
Довжина дивертикулу складає, в середньому, 2-3 см (від 1 до 26 см). Він може бути товщиною з палець або вузьким, як апендикс, має конічну або циліндричну форму. Як правило, дивертикул розташований на боці здухвинної кишки, протилежній оточині (по вільному краю кишки, мезентеріально) на відстані 40-50 см (від 3 до 150 см) від ілеоцекального з’єднання.
Дивертикул Меккеля вважають істинним дивертикулом, тому що при гістологічному дослідженні в його стінці визначаються всі прошарки кишечнику. Але досить часто (близько 35% випадків) на верхівці дивертикулу знаходять ектоповану шлункову або панкреатичну тканину, яка секретує соляну кислоту або пепсин і може спричиняти утворення виразки біля основи дивертикулу або в клубовій кишці з розвитком масивної кровотечі. Значно рідше в дивертикулі розвивається запальний процес (дивертикуліт), який може слугувати причиною перфорації та калового перитоніту. Відомі випадки, коли дивертикул втягується до просвіту кишечнику і стає причиною інвагінації.
Коса пахова грижа, яка містить дивертикул Меккеля, називається грижею Літтре. Можливим є закрут дивертикулу; тяж, який відходить від нього, може стати причиною закруту тонкої кишки і викликати розвиток гангрени.

Клінічна картина

Переважна більшість випадків неускладненого дивертикулу Меккеля (95%) не має клінічних проявів і є випадковою знахідкою при проведенні лапароскопічного дослідження, оперативних втручань на черевній порожнині.
До ускладнень дивертикулу Меккеля, які дають відповідну клініку, належать:
1) пептична виразка із можливою кровотечею та перфорацією – 43%;
2) кишкова обструкція внаслідок тяжу, обтурації, завороту кишок та інвагінації – 25,5%;
3) дивертикуліт – 14%;
4) грижеутворення (часто – грижа Літтре) – 11%;;
5) кишково-пупкова нориця – 3,4%;
6) пухлини – 3%.
Клінічні прояви, пов’язані із дивертикулом Меккеля, можуть з’явитись у будь-якому віці, однак частіше – в ранньому віці.
Найбільш частим симптомом дивертикулу у дітей є безболісна кровотеча із прямої кишки. Вона може бути періодичною, починається гостро, але профузні кровотечі зустрічаються дуже рідко. Частіше зустрічаються хронічні кровотечі малими порціями, які виникають серед повного здоров’я і повторюються з інтервалом 3-4 міс. Кров’янисті виділення, як правило, не поєднані із калом, кров темно-червоного, а при масивній кровотечі – яскраво-червоного кольору без згустків та домішок слизу. Внаслідок хронічної кровотечі у дитини може розвинутись залізодефіцитна анемія, яка не піддається лікуванню препаратами заліза.
На відміну від шлунково-кишкових кровотеч іншого походження, при дивертикулі Меккеля відсутня кривава блювота.
У разі виникнення таких ускладнень, як перфорація кишкової стінки, інвагінація тонкої кишки, закрут кишок, кишкова непрохідність, швидко розвивається відповідна клінічна картина, що вимагає ургентного хірургічного втручання. Непрохідність кишечнику у дитини, що вийшла із періоду новонародженості, не має в анамнезі операцій на черевній порожнині або інвагінацій, найчастіше пов’язана із дивертикулом Меккеля.

Діагностика

Діагностика базується на характерній клінічній картині. Виявлення анемії та повторні позитивні результати проби на приховану кров у дитини раннього віку потребують більш детального обстеження в плані виключення дивертикулу Меккеля.
Основний метод діагностики – контрастне рентгенологічне дослідження. Допоміжним методом може бути ультразвукове дослідження. Для проведення диференціальної діагностики і виключення захворювань аноректальної області проводиться ректороманоскопія.
Високоінформативним специфічним методом діагностики є радіоізотопна сцинтиграфія із технецієм-99т (так зване «меккелеве сканування»), при якій можна виявити гетеротопічну слизову оболонку шлунку. Чутливість даного методу досягає 75-100%.
Найбільш інформативний метод діагностики – діагностична лапароскопія.

Диференціальна діагностика
Диференціальний діагноз проводиться:
• кишкові інфекції,
• хронічний коліт (проктосигмоїдит),
• неспецифічний виразковий коліт,
• захворювання аноректальної ділянки (поліпи товстої кишки, геморой, гемангіома прямої кишки, папілома).

Лікування

Методом вибору є хірургічне видалення дивертикулу. В теперішній час розроблені нетравматичні методи хірургічного лікування (ряд методів ендоскопічної резекції). При виявленні значних запальних змін у дивертикулі та прилеглих частинах кишечнику, під час проведення діагностичної лапароскопії рекомендується перехід на відкриту операцію (циркулярна резекція ділянки кишки із дивертикулом в межах здорових тканин).

Клинический опыт

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання