Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Зміст

довідника

Клінічний досвід

Спеціалізовані продукти лікувального харчування в дієтотерапії хворих гастроентерологічного профілю

Спеціалізовані продукти лікувального харчування в дієтотерапії хворих гастроентерологічного профілю

В останні роки як за кордоном, так і в Україні, спостерігається суттєве збільшення пацієнтів, що страждають на несприйняття різних компонентів їжі (білків, жирів, вуглеводів). Харчове несприйняття – це не нозологічна одиниця, а широке коло захворювань, які супроводжуються відмінними від норми реакціями на харчові продукти (зригування, блювота, зміни кратності дефекації та характеру випорожнень, алергічні висипи на шкірі тощо). В основі цих змін, частіше за все, лежать неімунні реакції, які проявляються порушеннями процесів травлення та всмоктування у травному тракті, вроджені ензимопатії або неспецифічні реакції на різні токсичні контамінанти, барвники, гістамінолібератори, які містяться у продуктах харчування. Проте слід відмітити, що в деяких випадках несприйняття їжі може виникати внаслідок імунологічних реакцій.
До основних захворювань, обумовлених харчовим несприйняттям, в першу чергу, відносяться: целіакія, лактазна недостатність, глюкозо-галактазна мальабсорбція (як спадкові, так і вторинні, які можуть виникати при захворюваннях травного тракту), різні форми харчової алергії (шкіряна, гастроінтестинальна, респіраторна, змішана та ін.). Усі вище перелічені стани характеризуються тривалою діареєю та іншими диспепсичними розладами, порушеннями нутритивного статусу (відставання у масі та рості), розвитком дефіцитних станів (гіповітаміноз, залізо- та фолієводефіцитна анемія, порушення фосфорно-кальцієвого обміну, остеопороз тощо).
Успішне лікування таких станів можливе лише за умов своєчасного та правильного встановлення причини захворювання та призначення етіопатогенетичної дієтотерапії, яка передбачає елімінацію (часткову або повну) встановлених причиннозначимих компонентів їжі та адекватну заміну їх спеціалізованими лікувальними продуктами харчування. Передбачається також бережлива кулінарна обробка продуктів. Після досягнення стійкого клінічного ефекту, тобто в періоді ремісії, можливе розширення раціону харчування за рахунок продуктів, які даний хворий переносить.
Найбільш поширеними варіантами елімінаційних дієт при несприйнятті харчових продуктів є без- та низьколактозна дієти (для хворих із гіпо- та алактазією), безмолочна (при алергії до білків коров’ячого молока), гіпоалергенна (при харчовій алергії), безглютенова (при целіакії та алергії до глютену).
При лактазній недостатності (ЛН) для годування слід підібрати продукти із максимальним вмістом лактози, яке не викликає появи клінічних симптомів ЛН та підвищеного рівня вуглеводів у калі (табл. 16). Виключення лактози з раціону харчування потребують також хворі на галактоземію.
При харчовій алергії та алергії на білок коров’ячого молока, залежно від періоду захворювання, ступеня прояву сенсибілізації до харчових білків можуть бути використані продукти на основі гідролізату білку лікувального та лікувально-профілактичного призначення (табл. 17), кисломолочні (табл. 18) та соєві (табл. 19) суміші.
З метою профілактики, а також при легкому ступені харчової алергії застосовуються суміші лікувально-профілактичного призначення, які мають позначку ГА. При середньоважкому та важкому перебігу харчової алергії, обумовленому полівалентною сенсибілізацією, необхідне використання сумішей на основі глибокого гідролізу білку (казеїну або сироваткового), які практично позбавлені алергенного потенціалу, бо в їх складі практично відсутні середньоланцюгові пептиди із молекулярною масою більше 5000-6000 дальтон (Alfare®, Фрісопеп АС, Нутрілон лікування алергії, Нутраміген, Прегестіміл). Продукти на основі частково гідролізованого білку містять лактозу, тоді як в продуктах на основі глибокого гідролізу білку її практично немає, що дозволяє використовувати їх також за наявності ЛН. Зважаючи на високу засвоюваність білкового та жирового компонентів сумішей на основі гідролізу білку, їх можна рекомендувати застосовувати не лише при харчовій алергії, а й при інших формах кишкової мальабсорбції.
Особливу увагу слід звернути на перший вітчизняний гіпоалергенний продукт – суху збалансовану суміш «Малютка ГА», розроблений спільно спеціалістами ДУ «ІПАГ АМН України» та ІТТФ НАН України (патенти №23283 від 25.05.2007 р.; № 28681 від 25.12.2007 р.). Продукт містить як молочні (70%), так і рослинні (30%) білки. Використання сучасних нових технологій ферментативного гідролізу протеолітичними препаратами із широким діапазоном дії дозволили створити продукт із комплексом переважно низькомолекулярних пептидів і амінокислот, тим самим значно знизити антигенні властивості протеїнів тваринного та рослинного походження.
Клінічні дослідження, які були проведені у ДУ «ІПАГ АМН України» та Київському міському гастроентерологічному центрі свідчать про хорошу толерантність та високу терапевтичну ефективність гіпоалергенної суміші «Малютка ГА» у хворих із середньоважким та важким перебігом алергії до білків коров’ячого молока, харчової алергії та при захворюваннях травного тракту (гастрити, гастродуоденіти тощо), що супроводжувалися вторинним порушенням процесів травлення та всмоктування.
Знижені антигенні властивості мають також і кисломолочні суміші, які, крім того, справляють в кишечнику пробіотичну дію та інгібуючу дію на патогенні мікроорганізми, стимулюють секреторну активність травного тракту.
Соєві суміші, за даними багатьох авторів, доцільно використовувати у харчуванні дітей при ЛН та із алергією до білків коров’ячого молока (без виражених гастроінтестинальних проявів алергії) лише після шестимісячного віку.
У харчуванні дітей із целіакією необхідне суворе пожиттєве використання продуктів, які не містять глютену (агліадинова дієта). Згідно з вимогами Codex Alimentarius ВООЗ, безглютеновими можуть вважаться продукти, які містять < 20 ppm (мг/кг) для продуктів, що природно не містять глютен, та < 200 ppm (мг/кг) для продуктів, з яких глютен видаляється у процесі їх виробництва (тобто на основі пшеничного крохмалю). Більшість компаній для маркування безглютенових продуктів користується символом «перекреслений колосок».
Умовно виділяють групи продуктів, які містять «явний» або «прихований» глютен. У специфікації харчових продуктів вказуються компоненти, які містять «явний» глютен, тоді як «прихований» глютен в Україні не маркується.
Практично усі адаптовані замінники грудного молока для харчування дітей першого року життя та усі лікувальні суміші не містять глютену.
Нетоксичними при целіакії вважаються рис, гречка, кукурудза, пшоно, мука та крохмалі, виготовлені на основі цих круп, картоплі, маніоки, тапіоки, бобів, сої, гороху, різних горіхів. В Україні сертифіковані продукти для харчування хворих на целіакію представлені фірмами «Оргран» (Австралія) та «Доктор Шер» (Італія). На жаль, спектр таких продуктів вітчизняного виробництва дуже вузький, а значна потреба в них потребує подальших розробок безглютенових рецептур та впровадження їх у промислове виробництво.

«Прихований» глютен можуть містити:
· М’ясні та рибні консерви **;
· напівфабрикати із подрібненого м’яса та риби **;
· імітація морепродуктів («крабові палички», «крабове м’ясо»);
· варені ковбаси та сосиски *;
· деякі овочеві та фруктові консерви, в тому числі для дитячого харчування **;
· томатні пасти, кетчупи **; деякі види оцту та салатних соусів, готової гірчиці, майонезів **; соєві, устричні, рибні соуси; готові суміші тертих приправ та спецій;
· деякі сорти морозива, йогуртів, сирків та паст, плавлених сирів, маргаринів із глютеновмісними стабілізаторами;
· концентровані сухі супи, бульйонні кубики, готові супи у пакетах та консервних банках; картопляні пюре швидкого приготування;
· заморожена картопля та картопляні кульки («фрі»);
· картопляні та кукурудзяні чіпси;
· кукурудзяні пластівці * із застосуванням ячмінної патоки;
· карамель, соєві та шоколадні цукерки із начинкою, східні солодощі, повидло промислового виробництва;
· деякі харчові добавки та барвники

Примітка
* За винятком спеціалізованих безглютенових.
** Дивись склад інгредієнтів на упаковці.

«Прихований» глютен присутній у складі наповнювача або оболонки багатьох лікарських препаратів у формі таблеток («Глютамінова кислота», «Декамевіт», «Ібупрофен», «Квадевіт», «Метіонін», «Пентоксил», «Холензим» та ін.), в тому числі гомеопатичних. Глютен входить до складу деяких зубних паст та розчинів для полоскання ротової порожнини, клею на поштових марках і конвертах.
Дієтотерапія із застосуванням елімінаційної дієти є основним патогенетичним методом лікування ряду спадкових порушень амінокислотного обміну, зокрема тирозінемії, в клінічній картині якої порушення функції печінки, є одним із провідних симптомів. Для усунення метаболічних порушень необхідне застосування спеціалізованих продуктів харчування. За кордоном існують такі продукти – XPT Analog, XPT Maxamaid, XPT Maxamum (фірма SHS, Англія), Тирозідон (Нутріція, Голландія), Нутрігени (15, 20, 40, 70) без тирозину та фенілаланіну (Нутрітек, Росія). В Україні для хворих з цією патологією продукти вітчизняного виробництва відсутні.
У структурі патології дітей раннього віку значне місце займають функціональні порушення травного тракту (зригування, кишкові кольки, закрепи), обумовлені метаболічною та функціональною незрілістю організму у цьому віці, зокрема недозрілістю ферментативних процесів, регуляції проникності слизової кишечнику та інших бар’єрів, імунної відповіді. Успішне лікування цих станів можливе лише за умов застосування у комплексній терапії дієтичної корекції.
При природному вигодовуванні, поряд із суворим дотриманням режиму вигодовування та виключення перегодовування або аерофагії, можливе застосування перед прикладанням до грудей невеликої кількості (30-50 мл) рисового відвару промислового виробництва («Семолін») або антирефлюксної суміші.
Для аліментарної корекції синдрому зригування у дітей, які знаходяться на змішаному або штучному вигодовуванні, доцільне використання казеїнових сумішей (Енфаміл, Nestogen®). Це пов’язано із тим, що казеїн під час звурджування у шлунку утворює більш густий згусток, що уповільнює звільнення шлунку та знижує моторну активність тонкої кишки.
За відсутності позитивної динаміки, слід призначати одну зі спеціалізованих антирефлюксних (АР) сумішей – молочних сумішей, в’язкість яких підвищена за рахунок введення до їх складу спеціальних загусників. У якості загущувачів використовуються два види полісахаридів – камідь або рисовий чи кукурудзяний крохмаль, які, згідно з Директивою Наукового комітету з харчування Європейської комісії, дозволені до застосування з народження. Підвищення в’язкості суміші призводить до більш тривалого знаходження її у шлунку та перешкоджає регургітації. Антирефлюксні суміші, які містять у своєму складі крохмаль (Нутрілон комфорт 1 та 2, Енфаміл АР, Семпер Лемолак), показані при нерізко вираженому синдромі зригування та схильності до нестійкого, розрідженого характеру випорожнень, тоді як АР суміші, що містять камідь (Детолакт АР, Нутрілон АР, Хумана АR, Фрісовом 1 та 2, Нутрілак АР), доцільніше призначати при вираженому зригуванні та схильності до закрепу.
Дієтологічні заходи вкрай важливі при функціональних закрепах. У разі природного вигодовування матері необхідно внести деякі зміни у свій раціон – зменшити кількість жирної їжі та тваринних жирів, обмежити продукти, що сприяють підвищеному газоутворенню (капуста, бобові, виноград), а також гострі, копчені та пряні продукти. Крім того, закрепи у дітей, що знаходяться на грудному вигодовуванні, можуть бути проявом гастроінтестинальної харчової алергії, особливо на білки коров’ячого молока.
При змішаному та штучному вигодовуванні у раціоні харчування дитини використовують адаптовані молочні суміші, які позитивно впливають на рухову функцію кишечнику, сприяють нормалізації його мікробіоценозу. По-перше, це суміші, які мають у своєму складі пробіотики, тобто живі молочнокислі бактерії, – біфідобактерії та/або лактобацили (NAN® кисломолочний 1 та 2; HIPP 1, 2 та 3 Plus Probiotik, HIPP HA-Plus 1 та 2). Друга група сумішей містить у своєму складі пребіотики, тобто речовини, які вибірково стимулюють ріст та/або метаболічну активність однієї чи кількох груп корисних бактерій, які існують у товстому кишечнику дитини. Це суміші, які, як і грудне молоко, містять олігосахариди, що є специфічними факторами для росту біфідобактерій (Нутрілон 1, 2 та 3; Нутрілон Добраніч 2; Нутрілон комфорт 1 та 2, Фрісолак 1 та 2, Хумана 2 та 3 з пребіотиками, Нутрілак 0-6, Нутрілак 6-12, Нутрілак 0-12). Слід зазначити, що ефективність деяких з цих сумішей (Нутрілон 1, 2 та 3, Нутрілон комфорт 1 та 2, Хумана ПРЕ, Хумана 1, Хумана 2, Хумана 3 з пребіотиками) при функціональних закрепах пов’язана ще із тим, що до їх складу входять рослинні олії, тригліцериди, які містять пальмітинову кислоту, що забезпечує більш високе розщеплення жиру та зменшення у кишечнику кальційних мил, які сприяють закрепу.
Інші суміші містять у своєму складі пребіотик лактулозу, яка стимулює ріст, в більшій мірі, лактобактерій у дітей грудного віку (Детолакт-1 плюс, Детолакт-біфідус, Лазана Біфідус, Семпер біфідус), а продукти метаболізму лактулози – коротко- та середньоланцюгові жирні кислоти (оцтова, пропіонова, масляна та ін.) – стимулюють моторну активність товстої кишки.
До сумішей, які стимулюють рухливу активність товстого кишечника, належать АР суміші, які містять у своєму складі полісахариди галактоманан (камідь клейковини ріжкового дерева) – Детолакт АР, Нутрілон АР, Хумана АR, Фрісовом 1 та 2, Нутрілак АР.

Клінічний досвід

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання