Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Детский гастроэнтеролог

Гастроэнтерология детей раннего возраста

Функціональні кольки

МКХ-10: К59.8

Функціональні кольки – нападоподібні спастичні абдомінальні болі у дітей першого року життя тривалістю більше трьох годин щоденно, характерною особливістю яких є рекурентний перебіг.

Етіологія

Кишкова колька – один із проявів абдомінального больового синдрому, який є кардинальною ознакою багатьох захворювань органів травлення. У маленьких дітей абдомінальні болі частіше мають функціональний характер, при яких спостерігається занепокоєння, крик, відмова від грудей матері.
За даними різних авторів, поширеність кишкових кольок коливається від 20 до 70%, причому частіше зустрічається у дітей перших місяців життя.
Більшість авторів пояснюють походження дитячих кольок незрілістю нервової регуляції діяльності кишечника, як периферичної, так і центральної. Іншою причиною є посилення процесів газоутворення на тлі незрілості, недостатності ферментних систем. Становлення мікробіоценозу на першому році життя дитини може буди причиною посиленого газоутворення.
Є дані про зв’язок виникнення кольок у дітей з дефіцітом холецистокініну, а також внаслідок порушення функції жовчного міхура.
Причиною кишкових кольок може бути нераціональне харчування жінок-годувальниць при вживанні ними гострих пряних продуктів, що викликають посилення газоутворення, коров’ячого молока і деяких молочних продуктів.
Як причина дитячих кольок розглядаються різні дієтичні версії: непереносимість білків коров’ячого молока, різні ферментопатії, у тому числі лактазна недостатність.

Патогенез

Прийнято розглядати два основні механізми, які лежать в основі розвитку кишкових кольок у дітей раннього віку – дискінетичні прояви і підвищене газоутворення у товстій кишці.
Відразу або після прийому їжі виникає значне підвищення моторної активності всіх сегментів товстої кишки, що супроводжується гіперемією та підвищенням секреції слизової оболонки. Це пов’язано з дією гастроілеального та гастроцекального рефлексів.
У процесі перетравлення підвищене газоутворення сприяє розтягненню стінки кишечника, дрібні пухирці газу подразнюють і викликають підвищення больової чутливості слизової оболонки.
Больовий синдром при цьому супроводжується асинхронними скороченнями м’язів при одночасному спазмі окремих ділянок кишечника. Підвищене газоутворення та розтягнення стінки кишечника посилює больові відчуття.

Клінічна картина

Клінічно кишкові кольки протікають з больовим абдомінальним синдромом, що носить спастичний характер і супроводжується тривалим плачем, неспокоєм.
Кольки вперше з’являються у перші місяці життя. Напади виникають під час або відразу після годування, особливо у вечірній час. Початок – раптовий, тривалість – до 30 хвилин, при повторних нападах їх інтенсивність і тривалість можуть збільшуватися.
При огляді живіт роздутий, напружений, дитина рухає ніжками, руки притиснуті до тулуба. Може відзначатися почервоніння обличчя та блідість носогубного трикутника. Часто полегшення настає після дефекації.
У період між нападами загальний стан дитини задовільний, вона спокійна, має гарний апетит, фізичний розвиток відповідає віку.

Діагностика

Клінічна картина кишкових кольок характерна.
Діагностичними критеріями можуть бути наступні ознаки:
· вік від одного до шести місяців життя;
· тривалість симптомів – більше 10% доби;
· частота нападів – не менше трьох днів на тиждень;
· рекурентний характер симптомів – без прогресування.
Для постановки діагнозу «кишкові кольки» не потрібно спеціальних інструментальних і лабораторних методів досліджень.
Диференціальна діагностика
Диференціальну діагостику слід проводити з патологічними станами, які супроводжуються неспокоєм, плачем, здуттям живота та порушеннями характеру випорожнень. Відмінністю є те, що при кишкових кольках загальний стан не погіршується, фізичний і психомоторний розвиток дитини відповідає віку.
Дані лабораторних досліджень (загальний аналіз крові, сечі, копрограма) – без патологічних відхилень.

Лікування

Особливістю лікування кишкових кольок є етапність дій, яка передбачає заходи зі зменшення гострого больового нападу і тактику ведення в періодах між нападами (фонова корекція).
Важливою є робота з батьками, яким необхідно пояснити причину виникнення кишкових кольок, особливості їх перебігу, створення спокійного психологічного клімату в оточенні дитини та нормалізацію способу життя родини.
При грудному вигодовуванні необхідно провести аналіз харчування матері та виключити з її раціону продукти, які можуть викликати метеоризм, зокрема екстрактивні речовини та жирні продукти.
Інколи виникає потреба в обмеженні вживання матір’ю коров’ячого молока, яке досить часто сприяє розвитку кишкових кольок у дітей. Замість незбираного коров’ячого молока доцільно використовувати кисломолочні продукти.
Годування груддю не потрібно скасовувати або обмежувати, але треба переконатися, чи доцільно воно організоване – дитина правильно прикладається до грудей, годується за бажанням, мати досить довго тримає дитину біля грудей, щоб немовля висмоктувало не тільки переднє, але і заднє молоко, збагачене лактазою.
При змішаному і штучному вигодовуванні перевага надається сумішам, які містять середньоланцюгові жирні кислоти. При виражених кишкових кольках для полегшення травлення використовуються лікувальні молочні суміші з частково гідролізованим білком та зниженим вмістом лактози (Нутрілон Комфорт), або без лактози (Alfarе®, Nestle®).
Якщо дитина знаходиться на штучному вигодовуванні сумішами вибору стають: NAN® кисломолочний 1, 2 або NAN® гіпоалергенний 1, 2.
Важливим є використання фізичних методів: традиційно прийнято утримувати дитину у вертикальному положенні або лежачи на животі, бажано із зігнутими в колінних суглобах ніжками, на теплій грілці або пелюшці, корисним є масаж ділянки живота.
До фонової терапії відносять рослинні засоби, які мають вітрогонні та м’які спазмолітичні властивості. Активні речовини таких препаратів стимулюють травлення, збільшуючи секрецію шлункового соку і перистальтику кишечнику, тому їжа швидше розщеплюється і всмоктується. Ці препарати попереджують скупчення газів і сприяють їх відхожденню, пом’якшують спазми у кишечнику.
Для корекції гострого нападу кишкових кольок використовуються препарати симетикону, які мають вітрогонні властивості, попереджують відтворення та сприяють руйнуванню газових бульбашок у шлунково-кишковому тракті. Препарати симетикону краще використовувати у момент кишкової коліки.
Для зняття гострого больового нападу ефективним є використання газовідвідної трубки або введення свічки з гліцерином.
За відсутності позитивного ефекту призначаються спазмолітичні препарати (ріабал, дротаверин).
Зниження частоти кишкових кольок та інтенсивності больового синдрому відзначається при включенні в терапію ферментів та пробіотиків.

Прогноз

Сприятливий.

Профілактика

Раціональне вигодовування та організація сприятливих умов для нормального розвитку дитини.

Клинический опыт

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання