Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Медичні довідники серії «Бібліотека «Здоров'я України» Контакт Карта сайту
Професійно лікарю-практику

Содержание

справочника

Психіатр

Сучасна діагностика і лікування в психіатрії

Маніакальні розлади

Головним проявом цих розладів є підвищення настрою. Залежно від ступеня його вираження та інтенсивності супутніх поведінкових і соматичних проявів, серед них виділяють:
*Гіпоманію (F30.0); Манію без психотичних симптомів (F30.1); Манію з психотичними симптомами (F30.2); Інші маніакальні епізоди (F30.8) та Маніакальні епізоди, неуточнені (F30.9).

Діагностика

Загальні клінічні діагностичні критерії, згідно з МКХ-10
А. Спостерігається протягом не менше 4-7 діб підвищення настрою або роздратування різного ступеня, які раніше не були характерними для цієї людини.
Б. З’являються симптоми, що призводять до різного ступеня порушень діяльності особи в повсякденному житті. Залежно від кількості й тяжкості таких симптомів, може діагностуватися або гіпоманія (F30.0), або та чи інша форма манії (F30.1, F30.2). Їх клінічними ознаками є такі прояви:
а) підвищена активність або фізичний неспокій;
б) підвищена балакучість, прискорений перебіг думок;
в) труднощі із зосередженням уваги;
г) зниження потреби у сні;
ґ) підвищення сексуальної енергії;
д) грошова марнотратність або інші прояви нерозсудливості чи невідповідальності;
є) підвищена самооцінка та ідеї величі.
В. Розлад не відповідає критеріям біполярного афективного розладу (F31.-), депресивного розладу (F32.-), циклотимії (F34.0) або нервової анорексії (F50.0).
Г. Розлад не можна пояснити вживанням психоактивних препаратів (F10-F19), або яким-небудь із органічних психічних розладів (F00-F09).
Психометричні шкали:
1. Для депресії:
- Монтгомері-Асберга (MADRS),
- Гамільтона (HDRS),
- Бека (BDI),
- Цунга (ZSRDS).
2. Для манії – Янга (YMRS).
3. Для тривоги – Спілбергера, Кові (CAS).
4. Для алекстимії – Торонтська шкала (TAS) та інші.
Для кількісної оцінки маніакальних проявів застосовують шкалу Янга (YMRS)

Лікування

Принципи лікування
Лікування є подібним для всіх форм маніакальних розладів (F30.0-F30.9). Воно, як правило, носить комплексний характер і включає в себе медикаментозні та безмедикаментозні методи. Залежно від тяжкості маніакальних проявів і особливостей їх перебігу, робиться вибір як умов лікування (амбулаторні, напівстаціонарні, стаціонарні), так і окремих фармпрепаратів (стабілізаторів настрою, транквілізаторів, нейролептиків і таке інше). А також їх доз та тривалості застосування. Ефективність медикаментозної терапії значно підвищується при її поєднанні з адекватними формами фізіотерапії, індивідуальної, групової та сімейної психотерапії.
На етапі купіруючої терапії препаратами вибору є т.з. «стабілізатори настрою», перш за все, солі літію (карбонат літію, оксибутират літію), а також карбомазепіни (фінлепсин, тимоніл), вальпроати (депакін, конвульсофін, вальпроком, орфірил) та ламотриджин (ламіктал, епілептал, ламотрин, ламотриджин Пліва) (див. табл. 7).
Лікування солями літію потребує постійного контролю його рівня у сироватці крові. Доза підбирається таким чином, щоб концентрація літію у сироватці крові зранку натще, після прийому за 8-12 годин перед тим раніше останньої його дози, була у межах 0,8-1,2 ммоль/л. Оксибутират літію вводиться в/в або в/м поволі, або в/в крапельно.
З метою корекції порушень сну, короткочасово призначають транквілізатори-гіпнотики (нітразепам, феназепам, діазепам) – див. табл. 4.
У разі психомоторного збудження, агресивного поводження, наявності марення або відсутності ефекту від застосування «стабілізаторів настрою» протягом вже перших 2-3 діб терапії, в її схему додають антипсихотик рисперидон (рисполепт, рисполепт-квіклет, рисперон, риссет), оланзапін (зіпрекса, зіпрекса-розчин), кветіапін сероквель (сероквель XR, кветірон), амісульпірид (соліан), за необхідності – галоперидол в/м або в/в). Можливо додавати седативні нейролептики (аміназин, тізерцин, клопіксол, хлорпротиксен) – див. табл. 1.
В цих випадках потрібно призначати також і антипаркінсонічні засоби (циклодол, паркопан) – див. табл. 6. Після досягнення необхідного купіруючого ефекту, нейролептики поступово знижують і відміняють.
На етапі стабілізуючої терапії продовжується застосування «стабілізаторів настрою», які, навіть після його нормалізації, продовжують прийматися хворим ще
6-8 місяців з метою профілактики рецидиву захворювання.
Очікуваний результат лікування
Купірування маніакальних розладів і соціальна реадаптація хворого.

Довідники Корисне Інформація

Гастроентеролог

Ендокринолог

Педіатр

Сімейний лікар

Дерматолог. Венеролог

Пульмонолог. Фтизіатр

Гінеколог

Дитячий ендокринолог

Офтальмолог

Лабораторні тести

Терапевт (том 1)

Терапевт (том 2)

Дільничний педіатр

Кардіолог

Травматолог

Алерголог

Невідкладні стани

Дитячий гастроентеролог

Дитячий інфекціоніст

Імунолог

Антимікробна терапія

Добове моніторування ЕКГ

Хірург

Психіатр

Дитячий пульмонолог

Інфекціоніст

Стоматолог

Уролог

Клінічний досвід

Референтні норми аналізів

Лікарські засоби

Анкета читача

Про нас

Реклама в довідниках

Наші проєкти

Контакти

Сайт для лікарів та медпрацівників
Умови використання